Centrul Timișoarei, zona centrală de birouri, cartierele din proximitatea centrelor comerciale, complexul studențesc. Acestea sunt principalele zone în care investitorii caută să cumpere apartamente pentru a le rentabiliza ulterior prin închiriere, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Eugene Estate. În aceste zone, locuințele sunt vechi, însă mijloacele de transport școlile, grădinițele, piețele agroalimentare și zonele verzi amenajate pentru copii compensează faptul că proprietățile nu sunt noi. În cazul acestor locuințe, diferența din perspectivă chiriei este făcută de nivelul amenajărilor interioare sau de poziție.
„În cele mai multe cazuri, oamenii preferă să investească într-o proprietate apropiată zonei în care locuiesc, întrucât le este cunoscută mai mult decât altele, iar proprietățile sunt mai ușor de identificat. Un alt motiv este că, fiind în apropiere, se poate ține un control mai strict al proprietății. Există însă interes din ce în ce mai accentuat, în special din partea tinerilor, pentru o zonă de nișă în activitatea imobiliară: investiția în apartamente noi, de lux, situate în cartierele noi de la marginea orașului sau chiar în comunele satelit ale Timișoarei, cum sunt Dumbrăvița, Giroc, Moșnița”, explică Dana Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Chiriașii vizați pentru locuințele noi sunt oamenii dornici de liniște și confort modern, departe de gălăgia orașului, care își permit să plătească chirii mai mari. Avantajul unei astfel de investiții este, potrivit Danielei Humă, efortul minim necesar în amenajarea unui astfel de apartament din partea investitorului, deoarece este cumpărat gata amenajat de către profesioniști.
Randamente de aproape 10 ori mai mari față de depozitele bancare
Un alt motiv pentru care unii investitori se îndreaptă către apartamentele noi, chiar dacă nu sunt situate în centru sau în alte zone de mare interes, este recuperarea mult mai rapidă a investiției, având în vedere că aceste imobile au chirii aproape duble față de cele din imobilele vechi. Spre exemplu, cetățenii străini preferă să închirieze apartamente mobilate; cele mai căutate sunt imobilele recent construite, cu finisaje de calitate superioară și cu parcare subterană.
„Orientarea investitorilor către acest tip de investiții este determinat de scăderea dobânzilor bancare atât la lei, cât și la valută, în cazul depozitelor bancare și de siguranța recuperării în orice moment a valorii investite. Aceste investiții generează venituri fără să fie supuse riscului valutar, riscului falimentului operatorului investițional sau riscului cauzat de modificările de legislație, ca în cazul altor tipuri de investiții (obligațiuni, titluri, acțiuni) și oferă posibilitatea recuperării investiției în caz de situații urgente. Totodată, cererea mare de imobile, atât pentru cumpărare, cât și pentru închiriere face ca investiția în imobiliare, pentru vânzare sau închiriere, să fie mai atractivă decât alte tipuri de afaceri”, explică Dana Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Concret, care este randamentul care poate fi obținut din închirierea unui apartament? Dana Humă dă ca exemplu un un apartament cu o cameră în zona Complexului studențesc, pentru care investiția medie este de 35.000 de euro, iar chiria ce poate fi încasată este între 200 și 250 de euro pe luna, în funcție de poziție și amenajări. Într-un an, este vorba despre un venit brut de aproximativ 3.000 de euro pe an, în timp ce la un depozit de aceeași valoare (35.000 euro) dobânda bancară pe an este sub 1% la mai toate băncile, adică un venit anual din dobândă de maximum 350 de euro.
„Investițiile pentru închiriere în apartamentele cu o cameră sunt mai avantajoase față de cele cu două și trei camere, deoarece investiția în achiziție este mai mică, accesibilă persoanelor fizice cu economii între 20.000 și 40.000 de euro, față de investiția necesară achiziționării unui apartament cu mai multe camere, pentru care chiria percepută nu e cu mult mai mare. Spre exemplu investiția într-un apartament cu două camere în zone bune este cuprinsă între 58.000 și 65.000 de euro iar chiria ajunge undeva între 300 și 350 de euro”, precizează Dana Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!