Cea mai mare parte a tinerilor din liceele timişene nu au o idee despre ce domeniu de studiu vor urma în facultate, dacă este cazul, nici măcar în clasa a 12-a. O arată un studiu efectuat de Universitatea de Vest Timişoara pe un eşantion de 900 de liceeni din diferite licee din judeţ, atât cele considerate „de elită”, dar şi cele mai puţin cunoscute şi aprieciate.
S-au efectuat chestionare la elevii de clasa a 11-a, în două treimi din cazuri, respectiv de clasa a zecea în o treime din cazuri.
Concluziile, din păcate, nu sunt printre cele mai bune.
„Din păcate, tinerii nu sunt consiliaţi şi atunci se ajunge în situaţii tot mai dese, de abandon şcolar. Atât la liceu, cât şi ulterior la facultate. Elevii şi studenţii descoperă că nu au ales ce trebuia şi atunci renunţă”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT
„Am vrut să vedem spre ce direcţii de învăţământ se îndreaptă liceenii şi am constatat că preferinţele lor se îndreaptă spre opt – zece direcţii principale, care ocupă tot domeniul de meserii. Cei mai mulţi sunt interesaţi de ştiinţe economice şi medicină, dar, din păcate, sunt foarte mulţi nehotărâţi. Aproximativ 60% dintre cei chestionaţi sunt Calculatoare şi info, arhitectură, psihologie, jurnalistică şi litere. Poliţia 5%.nehotărâţi, nu ştiu pe ce drum să apuce. Când sunt întrebaţi de ce aleg un domeniu pentru facultate ei spun că de acel domeniu sunt atraşi, că sunt buni la un anumit domeniu şi doar pe ultimele locuri se referă preferinţele în funcţie de oportunităţile de angajare, nivelul salarial sau potenţialul de dezvoltare în viitor al acelui domeniu”, a declarat Alin Sava, profesor în cadrul Facultăţii de Psihologie, responsabil de proiect
Dar iată care sunt şi domeniile spre care ar dori să se îndrtepte cei întrebaţi: 4,9 % – Academia de Poliție, 20,4 % – Medicină, Arhitectură – 5,8%, Calculatoare – 5,8%, Economie – 20,1%, Drept – 7%, Ştiințe politice şi sociale – 4,3%, Psiholigie- 4,6%, Jurnalism şi Litere – 8,5%, Arte – 5,8%, Agricultură – 2,4%, Sport – 7%, Matematică, Fizică, Chimie – 1,40%
Psihologia, extrem de atractivă, dar cu un grad mare de abandon
La nivelul Universităţii de Vest rata de abandon a şcolarizării ajunge în anul 1 şi 2, momentele în care renunţă cei mai mulţi, la 25%. Facultăţi cu rate mai mari de abandon sunt cele de Economie, Ştiinţe Politice sau Informatică. În ceea ce priveşte ultimul domeniu, aici apare o situaţie interesantă.
„Există mulţi studenţi de la Politehnică, ei decid să renunţe acolo şi vin la noi. Acolo se insistă mai mult pe hard, aici mai mult pe soft, pe programare. Noi avem foarte bune conexiuni afară, există facultatea în limba engleză”, a mai declarat Pirtea.
Un alt domeniu cu o rată ridicată de abandon este chiar Psihologia, poate ajunge şi până la 30%.
„De ce apare acest lucru? Mulţi vin la facultatea noastră cu imaginea psihologului din filme, care stă şi consiliază un pacient. Până la urmă studenţii descoperă că nu e chiar aşa. Ei nu ştiu că un absolvent de Psihologie se poate ocupa de departamentul de resurse umane al unei firme mari. Din studiul nostru a rezultat că din zece absolvenţi trei îşi găsesc loc de muncă chiar în domeniu, alţi trei în domenii adiacente, cum ar fi psihopedagogia sau consilierea şcolară, iar un absolvent nu îşi găseşte de lucru”, a mai declarat şi Alin Sava.
Citiți principiile noastre de moderare aici!