BPOC – Boala Pulmonară Obstructivă Cronică – este o afecțiune gravă, care nu se poate vindeca și care atacă bronhiile și plămânii. BPOC afectează 8.3% din populația României cu vârsta de peste 40 de ani, potrivit Studiului de prevalență a BPOC în România 2019, realizat de către Societatea Română de Pneumologie (SRP).
„BPOC afectează capacitatea respiratorie, care se reduce progresiv, iar în lipsa tratamentului conduce la invaliditate și moarte prematură. Afecțiunea este, totuși, prevenibilă și poate fi ținută sub control, cu condiția să fie depistată. Din păcate, doar mai puțin de jumătate dintre persoanele afectate de BPOC sunt diagnosticate. Motivul este faptul că simptomele timpurii ale bolii sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau ale înaintării în vârstă”, transmit reprezentanții SRP.
Studiul, efectuat pe un eșantion de 8000 de persoane, a inclus două componente: screening, prin aplicarea unui chestionar individual, și spirometrii (realizate unor persoane selectate în urma completării chestionarului). Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Testul evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nu doare.
Concluziile obținute în urma studiului arată că 8.3% dintre românii cu vârsta peste 40 de ani suferă de BPOC. De asemenea, 82% dintre românii incluși în studiu au probleme respiratorii, iar 71% dintre ei au făcut cel puțin o dată o spirometrie. Studiul relevă faptul că 3 din 20 de respondenți care fac tratament pentru probleme respiratorii utilizează automedicația și numai 2 din 5 pacienți cu probleme respiratorii sunt văzuți cu regularitate de un medic.
Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un nou semnal de alarmă, „Toți împreună pentru a pune capăt poverii BPOC!” cu prilejul Zilei Mondiale a BPOC, marcate anul acesta pe plan internațional în 20 noiembrie.
„8.3% dintre românii peste 40 de ani suferă de BPOC, o afecțiune care afectează tot mai mulți oameni de la an la an și care e responsabilă de peste 3 milioane de decese la nivel global. Un studiu arată că 89% din populație nu a auzit de această boală, iar 85% dintre fumători nu au auzit nici ei de BPOC, în condițiile în care fumatul este principalul factor de risc pentru afecțiune! Acest aspect este extrem de îngrijorător – ca să poți lupta împotriva unei boli atât de grave trebuie în primul rând să o cunoști. BPOC nu are simptome specifice, iar rezultatul este că în multe cazuri pacienții ajung să fie diagnosticați destul de târziu. Mai ales că deseori simptomele sunt puse pe seama fumatului sau a înaintării în vârstă. Este esențial ca persoanele din profilul de risc, dacă observă semne care pot indica BPOC, să se prezinte la medic cât mai repede”, a spus doctorul Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.
Simptomele BPOC:
- tuse cronică
- producție cronică de spută
- șuierat
- gâfâit
- senzație de sufocare, apărută de regulă brusc, pe fondul unei oboseli accentuate
- toleranță la efort din ce în ce mai redusă
Consultarea medicului este obligatorie în cazul în care sunt observate aceste semne. Diagnosticarea timpurie este fundamentală pentru a putea controla eficient boala.
Citiți principiile noastre de moderare aici!