Societatea Academică din România (o organizație înființată în 1996 ca think tank; a nu se confunda cu Societatea Academică Română), alături de partenerii Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon au lansat „Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale”. Potrivit acestuia, Timișoara se clasează pe primul loc între reședințele de județ la capitolul transport public.
Studiul, realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022, a inclus 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București) și a vizat 3 domenii: educație, transport public, gestionarea deșeurilor. La baza studiului au stat informațiile primite de la autorități, dar și informații culese de pe site-urile primăriilor și informații din presa locală sau alte site-uri relevante.
La categoria transport public, podiumul a revenit:
• locul 1 Municipiului Timișoara (92 de puncte)
• locul 2 Municipiului București si Municipiului Cluj Napoca (88 de puncte)
• locul 3 Municipiului Sibiu (86 de puncte)
Potrivit raportului, Timișoara ar excela la adaptarea transportului la nevoile grupurilor vulnerabile, accesibilitatea informațiilor privind transportul public, nivelul de deservire metropolitan, respectiv terminale. Cu toate acestea, potrivit aceluiași raport, gradul de satisfacție al călătorilor este unul mediu, ceea ce lasă loc de îmbunătățiri.
Gestiunea deșeurilor
Când vine vorba de acest capitol, Timișoara se situează abia pe locul 20. Realizatorii raportului au făcut și o serie de recomandări țintite, printre care se numără:
- „Organizarea colectării și asigurarea infrastructurii pentru sortarea la sursă a deșeurilor, pe 5 tipuri de deșeuri: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodeșeuri și menajer.
- Implementarea instrumentului economic «plătește pentru cât arunci» la nivelul municipiului.
- Organizarea colectării bio-deșeurilor la nivelul întregului municipiu.
- Dotarea tuturor unităților de învățământ cu infrastructură de colectare separate.
- Campanii de informare și educare mai vizibile, prin realizarea de panouri stradale, programe educaționale în școli, realizarea de întâlniri cu cetățeni, asociații de locatari, grupuri civice în vederea informării cu privire la sistemul de colectare separată și beneficiile acestuia”, transmit autorii studiului.
Educație
Timișoara se clasează pe locul 18 în ceea ce privește capitolul educație. Și aici există o serie de recomandări specifice, printre care investiții mai mari în cabinetele medicale școlare, creșterea cuantumului burselor și asigurarea de subvenții pentru internatele și cantinele școlare.
Trimite articolul
XSi care a fost referinta ?
Nu e realist studiul in special pe zona metropolitana.
Asta doar o gluma poate sa fie.
-
Clar, doar sa te faca sa te enervezi mai tare pe situatia existenta
Încercați csuki.
O aplicație nouă Android care vă arată timpii de plecare din stația selectată și vă poate notifica atunci când este timpul să vă îndreptați către stația de plecare.
puteți pune un link la studiu, vă rog?
excelează la transport public pe naiba. câte țepe mi-am luat cu aplicația infotrafic ratt… și la ce preț a ajuns biletul… și aglomerație, mizerie, soferi si vatmani grăbiți… etc… mai bine taxi uber bolt sau mașina personală. o fi ok pt standardele românești dar sigur nu excelează. pt o comparație corecta includeți și orașe din alte țări, mai de la vest
Transportul in Timisoara e groaznic de unde si pana unde exceleaza in ce mizerie si circulatie proasta ex: firobusul15 circula super prost express 3 super prost etc
-
Uita-te la “criteriile” folosite in “studiu” si vezi ce e important in mintea unora ( care nu folosesc asa ceva) pentru un transport in comun. Mai faci un “studiu”, mai iei un ban…