La primul subiect, elevii au primit un text din „Craii de Curtea-Veche”, scris de Mateiu I. Caragiale. Au avut de găsit câte un sinonim pentru sensul cuvintelor „pacea” și „uimit”, să explice rolul cratimei în secvența „s-o ajut”, să construiască un enunț în care să folosească o locuțiune sau o expresie care să conțină substantivul „inimă”, să scrie despre tipurile de perspectivă narativă din textul citat, să transcrie două cuvinte din text care aparțin câmpului semantic al familiei, să precizeze motivele literare identificate în textul dat, valoarea expresivă a verbelor la timpul imperfect din text, să ilustreze cu exemple din text două trăsături ale genului epic și să comenteze în șase-zece rânduri o secvență din textul dat.
La cel de-al doilea subiect, elevii au avut de scris un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre calitățile umane, pornind de la ideile sugerate de o afirmație a lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități, trebuie să știi cum să le folosești cu rost”.
La cel de-al treilea subiect, cei care s-au prezentat la examenul de bacalaureat au avut de redactat un eseu de două-trei pagini în care să prezinte tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparținând lui Mihai Eminescu ținând cont de mai multe repere.
Pentru fiecare dintre cele trei subiecte punctajul a fost de 30 de puncte la proba scrisă de la Limba şi literatura română.
Au inceput probele scrise la bac. Peste 6000 de elevi din Timis s-au inscris sa sustina examenul
Citiți principiile noastre de moderare aici!