Concursul este unul de programare, în care echipe formate din elevi se angrenează în competiții care au loc pe Stația Spațială Internațională, cu sfere programate de pe Pământ. Zero Robotics este un concurs de programare pentru elevii de liceu, organizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) în colaborare cu NASA. Acest concurs constă în programarea unor sateliți (numiți SPHERES) cu scopul de a completa o sarcină anuală. Codul la care elevii au lucrat în ultimele luni a rulat pe ISS (Stația Spațială Internațională), pe acei sateliți.
Elevii de la CNB s-au deplasat în America, la Boston, pentru a participa la concurs.
„Astăzi, vise au fost împlinite. Am realizat un lucru la care visează unii elevi de vârsta noastră. După luni de lucru, codul scris de noi împreună cu coechipierii noștri din America și Italia a fost rulat pe stația internațională, în spațiu. Pe lângă acestea, am reușit să excelăm în această competiție și am ieșit pe locul al 2-lea. De asemenea, am cunoscut personalități importante pentru evoluția științei care sunt o sursă de inspirație pentru noi și pentru o grămadă de oameni în întreaga lume. Am avut plăcerea de a-l asculta pe Steve Swanson, unul dintre astronauții care au fost în a 40-a misiune de pe ISS (International Space Station)”, au transmis elevii de la CNB pe Facebook.
Cum s-a desfășurat concursul? Roboții cu forma unor sfere, care pe stația spațială se află deja în imponderabilitate, se deplasează printr-o cameră confecționată de cei de acolo, pe bază de jeturi de CO2. Echipele participante au făcut coduri care se reparcurg în fiecare secundă. Au scris programul iar în 25 ianuarie cei de pe Stația Spațială Internațională vor aplica practic codul trimis de echipă pe drona lor.
Elevii revin în țară marți. „Suntem bucuroși. Este încoronarea muncii lor și merită felicitați. Elevii se vor întoarce acasă marți. Componenții echipei vor fi premiați la Gala Excelenței și îi voi propune pentru titlul de Elevii Anului”, a spus profesorul Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean din Timișoara.
În competiția online premergătoare finalei au participat 28 de echipe, iar primele 14 s-au calificat la competiția finală principală. Cele 14 echipe care nu s-au calificat au continuat o competiție secundară, virtuală, unde a participat și echipa de la Colegiul Național Bănățean. Echipa de la CNB (care are în componență și elevi de la Moisil) a ieșit pe locul doi în această competiție virtuală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!