După trei ani de studii și cercetări și după 1 an de lucrări intense, Palatul Ferencz Emmer este dezvăluit publicului. Strada Florimund Mercy prinde un contur cultural neobservat până acum, după ce schelele au fost înlăturate, iar minunea arhitecturală a zonei de vest fură privirile trecătorilor așa cum o făcea acum peste 100 de ani.
Victor Popovici, arhitect și co-proprietar al clădirii, în prezent, povestește cu patos cât de complex a fost întregul proces. Multe din ornamentele palatului au fost distruse aproape în totalitate de trecerea timpului. Pentru ca lucrarea să se apropie de gloria de altă dată, au fost trimise probe ale materialelor la analiză chimică, pentru a cunoaște rețeta după care s-au turnat piesele originale în 1907. Așadar, au fost folosite doar materiale compatibile cu era în care a fost construit palatul.
Restaurarea sa a însemnat zeci de ore de muncă pentru restauratori și constructori, pentru fiecare ornament în parte. Cele care au fost ferite de intemperii au fost doar reparate, celelalte, refăcute de la zero. Statuia originală a fost coborâtă de pe clădire. Îi lipseau chiar și brațele și o bucată din cap. Sculptorii care au lucrat la ea au reparat-o cât au putut, apoi au turnat un alt model pe care îl vedem acum expus.
Palatul este opera arhitectului Laszlo Szekely, o vedetă pe malul Begăi la începutul secolului XX. I-a aparținut unui negustor timișorean care se ocupa de negoțul cu arme și pălării, după care a fost și denumit. Este singura clădire construită în stilul art nouveau franțuzesc din Timișoara, majoritatea celorlalte fiind concepute în trendul vremurilor de atunci: stilul Secession maghiar sau austriac.
Victor Popoviciu ne spune cum parteneriatul cu Rofix a ajutat în demersul său de a obține perfecțiunea:
De ce ați ales să folosiți materialele/ produsele de la firma Rofix?
Am ales firma Rofix pentru calitatea materialelor care sunt compatibile cu cele folosite acum 100-200 de ani, dar si pentru experiența, promptitudinea, consultanța și suportul tehnic oferit de producător punerii in operă a materialelor Rofix. Constructorul a primit instructaj in privința utilizării și punerii in operă a materialelor și a etapelor de aplicare, precum și a timpilor necesari maturării straturilor de renovare aplicate.
În cazul in care aveți alte proiecte de renovare pentru clădiri istorice, veți recomanda cu aceeași încredere produsele Rofix?
Da, voi recomanda și voi introduce in proiectele tehnice sistemele de asanare – renovare marca Rofix, bineînțeles cu acordul beneficiarului.
Ce aptitudini credeți că ar trebui să aibă un constructor care pune in operă sisteme de asanare – renovare?
Constructorul ar trebui să fie receptiv la informații și îndrumarea oferita de producători. Tehnologia de aplicare a materialelor pe bază de var hidraulic natural diferă față de materialele care sunt folosite in mod uzual pe bază de ciment. Constructorul trebuie să respecte ordinea de aplicare a produselor, mai exact, lucrările de asanare -renovare necesită un consum mai mare de timp decât in cazul finisajelor cu materiale convenționale.
Ce fel de sisteme ați recomanda și pentru renovarea interioarelor la clădirile istorice?
Pentru renovarea interioarelor se pot folosi exact aceleași sisteme ca la exterior, iar in cazul pereților cu umiditate foarte mare sau afectați de mucegai sau săruri se poate folosi sistemul de placare Rofix Renopor, care are o capacitate foarte mare de absorbție a apei și o difuzie la vaporii de apă extraordinar de eficientă, iar timpul de execuție este foarte redus.
Pentru orice detalii sau informații suplimentare echipa Rofix vă stă la dispoziție la nr de tel: 0730582283 sau pe adresa de e-mail: office@decorative-rofix.ro.
(854)
Citiți principiile noastre de moderare aici!