Evenimentul, organizat de Alianța România fără Orfani (ARFO) are loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 9, la Centrul Creștin Aletheia (Bd. Liviu Rebreanu, Nr. 165) și se încheie la ora 19.
Acesta cuprinde două sesiuni de plen și patru serii a câte patru ateliere pe diverse teme. Dacă vă doriți să participați la Summit-ul pe tema adopției, trebuie să vă înscrieți online; tot atunci puteți selecta atelierele la care vreți să participați.
Summit-ul este organizat anual, începând din 2011, de Alianța România fără Orfani – o alianță care reunește organizații nonguvernamentale și religioase, firme, persoane publice și private având ca scop mobilizarea societății înspre manifestarea grijii față de copiii aflați în dificultate.
Potrivit organizatorilor, în 2021 s-a înregistrat un număr record de adopții în România – peste 1.600 – cel mai mare din ultimii 20 de ani.
„Creșterea se datorează în mare parte simplificării procedurilor de adopție, dar și unei schimbări în cultura adopției la români, vizibilă prin creșterea numărului de adopții în rândul copiilor cu dizabilități sau a copiilor de vârste mai mari”, explică organizatorii Summit-ului.
Motto-ul Summit-ului ARFO 2022 este „Better Together” și invită întreaga societate la acțiune astfel încât cei peste 46.000 de copii care nu beneficiază de grija și protecția părinților să își vadă visul împlinit și să se integreze într-o familie.
Peste 200 de participanți sunt așteptați la Timișoara, printre aceștia numărându-se părinți adoptivi, asistenți maternali și sociali, lucrători în ONG-uri, angajați ai DGASPC, clerici, dar și politicieni locali.
Ligia Apăscăriței – Psihoterapeut, Liviu Mihăileanu – Președinte ARFO, Corina Caba – Fondator și Director Fundația Casa Speranței, Flavius și Simona Ilioni Loga – fondatori Asociația LOGS, Florina Bulzan – asistent social și mamă adoptivă și Karina Velescu – psihoterapeut autonom sunt câțiva dintre cei care vor lua cuvântul la cele 16 ateliere organizate la Timișoara.
„Nimic nu poate înlocui familia, indiferent de condițiile fizice pe care le putem oferi într-un centru de plasament, într-o casă de tip familial sau la un asistent maternal, nimic nu poate fi ca o familie adevărată. Haideți să dăm o șansă copiilor, vă asigurăm de tot suportul autorităților și ne bazăm în continuare pe sprijinul partenerilor de încredere din societatea civilă cum este ARFO”, spune Elena Tudor – președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!