Inspectorii DSP au descoperit mai multe nereguli, de la săli de clasă degradate din cauza infiltrațiilor de apă, la clădiri cu degradări exterioare semnificative ale tencuielii și ale acoperișului, neasigurate, care pot produce accidente, grupuri sanitare insuficiente sau mobilier uzat în sălile de clasă.
În urma controlului, inspectorii DSP nu au dat autorizație sanitară de funcționare în cazul a șapte grădinițe, cea de la Belinț, cea de la Bethausen, Chevereșu Măre, Giulvăz, Topolovățu Mare, Variaș, Voiteg și în cazul a două școli primare, cea din Voiteg și cea din Cliciova.
Probleme mari sunt la Colegiul Tehnic Azur, unde un etaj a fost închis și nu se mai fac cursuri în acele săli de clasă. Etajul superior al clădirii este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiș, s-a infiltrat apa prin tavan, iar etajul superior a fost închis. Se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter și cele neafectate. Colegiul are autorizație, dar cu termene de remediere.
Unitățile de învățământ cu certificare negativă a conformității sunt 24 la număr, în Timiș. Și aici predomină grădinițele, dar apar și școli din Timișoara. Au certificare negativă Colegiul Tehnic I.C. Brătianu, Școala nr. 12, Grădinița PP 33, Grădinița PN 16 și grădinițe și școli din județ. Din cele 24 de de unități cu certificare negativă, 14 sunt grădinițe.
Vă prezentăm listele complete cu unitățile de învățământ din Timiș neautorizate și cele care au primit certificare negativă a conformității, așa cum au fost transmise de DSP Timiș.
Unitățile de învățământ fără autorizație pot funcționa, pe răspunderea directorului. Cele cu certificare negativă au anumite probleme, cum ar fi lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar și pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient, chestiuni care se pot remedia până la început de an școlar.
DSP a constatat mai multe nereguli la școlile și grădinițele controlate:
„- Scoaterea din circuitul educativ a unor săli de clasă amplasate la ultimul nivel, degradate datorită infiltrațiilor apelor meteorice.
– Clădiri cu degradări semnificative ale tencuielilor exterioare sau ale acoperișului, unele chiar monumente istorice, neasigurate, care pot produce accidente.
– În unele unități de învățământ numărul grupurilor sanitare este insuficient, față de prevederile Ord. MS nr. 1955/1995.
– În unele unități de învățământ mobilierul din dotarea sălilor de clasă este uzitat și pe alocuri deteriorat.
– Desfășurarea de activități tip after school fără a se asigura spațiu separat pentru servirea mesei conform Ord. MS 1955/1995 și fără o monitorizare corespunzătoare a alimentației sănătoase a elevilor conform Legii 123/2008 și Ord. MS 1563/2008”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!