Clopoțelul va suna în acest an pentru 102.976 de preșcolari și școlari din Timiș, 6.900 fiind elevii de clasa pregătitoare. Sunt și 494 de elevi din străinătate cu studii echivalate, cei mai mulți din Germania, Italia și Spania.
Vaccinarea profesorilor și elevilor
Conform unui raport al Inspectoratului Școlar Județean, din totalul de 6695 de profesori din Timiș, 3.851 sunt vaccinați cu schema completă și alți 174 cu prima doză. Direcția de Sănătate Publică transmite că sunt peste 3.000 de adolescenți vaccinați în categoria de vârstă 12-18 ani.
Reguli la început de an școlar
Ministrul Educației și cel al Sănătății au prezentat noile reguli de deschidere a școlilor la 13 septembrie, în acest sens fiind publicat și un Ordin comun. Dacă incidența în localitate depășește pragul de 6/mia de locuitori, toți elevii, chiar dacă sunt vaccinați, trec în online. Peste acest prag vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele. Momentan, în Timiș nu a fost atins acest prag.
La apariția unui caz pozitiv în colectivitate, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a pot continua cursurile online timp de 14 zile, dar se poate reveni la școală începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în ziua 8, elevii se pot întoarce la școală în ziua 14.
Pentru învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală pot continua să învețe față în față, iar ceilalți trec în online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.
În cazul cadrelor didactice infectate, acestea trebuie să anunțe conducerea școlilor, iar Direcția de Sănătate Publică de la nivelul județului va decide dacă se suspendă cursurile.
Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 2/1000, în localitate. La o rată mai mare de 2, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. La preșcolari nu e obligatorie masca de protecție, indiferent de rată.
Dacă școlile au probleme cu infrastructura și resursele existente, orele se pot desfășura în sistem online cu aprobarea Inspectoratului Școlar.
De asemenea, festivitățile de deschidere a anului școlar vor fi limitate la o oră și jumătate, purtarea măștii fiind obligatorie în timpul acestora. În rest, masca nu este obligatorie în curtea școlii.
Elevii din grupe de risc pot fi scutiți de orele cu prezență fizică, cu aviz de la medicul curant și acord scris al părinților.
Neajunsurile din Timiș
Timișul are 591 de unități de învățământ, unele fără autorizații ISU și igienico-sanitare, la care se adaugă și problema transportului școlar și paza și protecția în școli (286 de școli din județ nu au camere video de supraveghere sau pază, cele mai multe, peste 240, fiind din mediul rural).
Sunt și 13 școli care au mobilier deteriorat, iar 57 de cadre didactice și 178 de elevi au cerut echipamente informatice în noul an școlar, cei mai mulți fiind de la Școala Gimnazială 30, respectiv de la Școala Gimnazială Balinț.
Ore după-masa
Sunt școli din Timiș în care unele clase vor fi mutate în alte structuri, deoarece încă se desfășoară diferite lucrări. În această situație sunt Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu” din Lovrin – unde vor avea loc ore și după-amiază, Școala Gimnazială Fârdea – unde clasele vor fi mutate în clădirea grădiniței, Școala Gimnazială Satchinez – școala este în reabilitare la parter și se vor face ore după-amiază, Școala Gimnazială din Chișoda, unde vor avea loc cursuri de după-masă, inclusiv la Giroc, grădinița cu program prelungit Dudeștii Vechi, unde două clase pregătitoare vor învăța într-o clădire amenajată pentru afterschool și grădinița cu program prelungit din Șag, unde au fost alocate locuri într-un corp la Școala Gimnazială.
Un alt motiv pentru desfășurarea orelor de după-amiază este lipsa de spații, fiind imposibilă asigurarea distanțării între elevi. Astfel, vor avea ore de după-masă și Liceul „Grigore Moisil ”Timișoara, Liceul cu Program Sportiv „Banatul”, dar și școlile gimnaziale 19, 24, 27, 7 și 30.
Inspectoratul Școlar solicită sprijinul autorităților locale pentru rezolvarea problemei spațiilor și dotărilor în școli.
Noul an școlar este începe în 13 septembrie și va avea două semestre – semestrul I, din 13 septembrie până în 22 decembrie, și semestrul al II-lea, din 10 ianuarie până în 10 iunie 2022. Părinții urmează să primească formulare vizavi de acordul pentru vaccinarea copiilor lor și se pot interesa despre situația cadrelor didactice vaccinate doar numeric, de la conducerea școlii.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Microbuze școlare insuficiente în Timiș. Operatorii, nemulțumiți de decontare
Situația containerelor școlare din Timișoara. Multe sunt în curs de autorizare
Trimite articolul
XEi, marti de’acum. Maine, abia daca se’ntorc de la UNTOLD.
Astea cu ,, suna clopotelul ,, sint doar vise,in conditiile in care jumatate din onorabilii profesori refuza vaccinarea ca au citit ei in cartea cartilor adica pe facebook ca daca se vaccineaza vor pati nu stiu ce si in conditiile in care aproape toti elevii sint nevaccinati combinat cu rata de infectare in crestere exponentiala sint sanse tot mai mici pentru invatamintul la clasa,bineinteles ca vine vorba de invatamint,este mult prea mult spus ca ceea ce se desfasoara in marea majoritate a scolilor s ar putea numi invatamint , iar cuvintul scoala trebuie luat in considerare cu mari rezerve.
Asa ca pe elevi cit si pe profesori ii asteapta activitatea online,grea activitate,epuizanta pentru onorabilii profesori,mai ales in zona rurala foarte neacoperita de semnal de internet si neacoperita de dispozitive decit in foarte mica masura.
Iar in tot acest timp salariul merge,este vorba de zicala devenita celebra, ,, timpul trece , leafa merge noi cu drag muncim ,, .
Cu obervatia ca atunci cind s a nascut vorba de mai sus,scoala era scoala,nu bilci ca acum.
Cit despre pregatirile pentru prevenirea imbolnavirilor in scoli acestea tind catre zero,ca sa vorbim in limbaj de matematica.
Bineinteles ca din vorbe acestea s au facut la superlativ.
Cu faptele se sta o idee mai prost.
-
Banuiesc ca nu te-ai dereglat psihic dupa vaccin,ci erai asa dinainte.Nu-i nimic,selectia naturala isi va spune cuvantul.
-
Spuse Raul, virusologul si bacteriologul de serviciu,specialistul de pe facebook in tot si in toate, vezi ca expresiaaia se aplica si pentru astia ca tine.
-
Deci elevi si profesori de la Scoala Gen. 30, cea mai tinuta in puf scoala din oras, cea mai adunatura de pilosi si scursuri din oras (cei mai multi) au nevoie de calculatoare? Dupa 1 an si jumatate de pandemie?
Jigodii imputite!