Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi directorul ADR Vest, Sorin Maxim, au semnat, luni, încă un contract de finanţare pe programul de eficientizare energetică a blocurilor pe fonduri europene, cel de-al patrulea. Este vorba despre un proiect care se referă la reabilitarea termică a unui număr de încă şase blocuri: Calea Șagului nr. 83 Bl. 9 Sc. A-B-C, Calea Șagului nr. 1-3-5, Bd. 16 Decembrie 1989 nr. 79 Sc. A-B-C, Calea Șagului nr. 24, Calea Șagului nr. 38 Bl 15B, Calea Șagului nr. 52. În total sunt încă 502 apartamente şi vorbim despre familii cu un venit mediu sub 350 de euro pe lună. 60% din costuri sunt acoperite din fondurile Uniunii Europene, 20% pun asociaţiile de proprietari, iar 20% primăria în acest caz.
Valoarea contractului este de 8,8 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro.
„Un nou proiect cu finanţare europeană pentru eficientizarea energetică a blocurilor a fost aprobat şi suntem pregătiţi să semnăm contractul de finanţare. La ora actuală avem semnate patru contracte, pentru tot atâtea proiecte cu finanţare europeană pentru reabilitarea unui total de 26 de blocuri, care cuprind 1.471 de apartamente. Valoarea totală a acestor contracte de finanţare este de 27,3 milioane lei, 6,2 milioane euro. Ne-a mai rămas un singur proiect care încă nu a ajuns la aprobare, care cuprinde un număr mare de blocuri. Prin cele cinci proiecte pe care le-am elaborat sunt convins că vom ajunge să accedem la peste 10 milioane de euro”, a declarat Robu.
Municipalitatea timişoreană a depus proiecte pentru eficientizarea termică a unui număr de 51 de blocuri pe Programul Operațional Regional 2007-2013.
Primul contract pentru reabilitarea termică a blocurilor pe bani europeni a fost semnat la sfârşitul lunii iulie. Licitaţiile pentru execuţie nu au fost încă organizate, primarul afirmând că a fost necesară obţinerea unor avize şi că s-au aşteptat unele clarificări legate de modul în care pot fi licitate lucrările.
„S-a clarificat dacă putem licita fiecare bloc în parte sau trebuie să licităm la pachet toate blocurile care fac obiectului unui proiect în accepţiunea de cererea de finanţare. S-ar putea întâmpla ca fiecare bloc să fie realizat de altă firmă sau aceeaşi firmă ar putea face toate blocurile. Pe fiecare contract în parte se face licitaţie, dar pe fiecare bloc se concurează distinct. Firmele pot depune ofertă pentru unul, pentru un număr oarecare sau pentru toate blocurile. Perioada de 12 luni pentru implementare curge din momentul semnării contractului. Termenul limită este decembrie 2015”, a concluzionat Robu.
În aceste condiţii lucrările de reabilitare vor începe probabil în cursul anului viitor.
Articole pe aceeași temă:
Primul contract semnat pentru reabilitarea termica a blocurilor pe bani europeni la Timisoara
Un nou contract pentru reabilitarea termica a blocurilor din Timisoara a fost semnat
Citiți principiile noastre de moderare aici!