În Banat, primele zile ale lunii martie au înregistrat temperaturi sub mediile multianuale specifice începutului calendaristic al primăverii, potrivit reprezentanților Administrației Naționale de Meteorologie. În timpul nopții, pe termometre se puteau vedea valori termice cuprinse sub temperatura de îngheț, între -4 și -2° C. Situația se va prezenta astfel până pe 8 martie.
Vestea bună este că situația se va schimba încetul cu încetul, arată datele puse la dispoziție de ANM. De la o zi la alta, vor fi înregistrate creșteri ale temperaturilor maxime specifice acestei perioade din regiunea noastră. În timpul zilei, maximele termice vor fi în medie de 6-8° C, iar spre mijlocul lunii ne vom putea bucura și de 13-14° C în termometre. În toată această perioadă, minimele se vor duce treptat spre 0° C.
Banatul nu va fi ocolit nici de nori, dar aceștia nu vor abunda în precipitații. Trebuie, totuși, să ne așteptăm la ploi ușoare în perioada imediat următoare.
„Trecător vor fi precipitații slabe la începutul intervalului, iar cu o probabilitate relativ ridicată și după 6 martie”, ne informează reprezentații ANM.
Cu toate acestea, vremea nu ar trebui să ne surprindă.
„Prima lună calendaristică de primăvară este caracterizată, în general, printr-o vreme deosebit de schimbătoare, zilele reci şi umede alternând cu cele calde şi însorite. Această alternanţă se produce din cauza modificărilor ce survin în circulaţia aerului deasupra sud-estului Europei şi de asemenea din cauza retragerii dorsalei Anticiclonului Est-European spre răsărit, ceea ce favorizează pătrunderea aerul mai cald şi mai umed (venit dinspre bazinul Mediteranei sau dinspre Atlantic) în zona ţării noastre”, explică cei de la ANM.
Un lucru interesant de remarcat este, conform datelor statistice ale ANM, că în Timișoara, în anul 1952 a fost înregistrată o temperatură maximă în luna martie, de 28,2° C, iar cea mai mică din această lună a fost în 1933, de -20,0° C.
Trimite articolul
XASTEPT PRIMAVARA