Părerile sunt împărţite cu privire la introducerea votului obligatoriu în România, deputatul PNL Adriana Săftoiu fiind cea care a iniţiat un proiect de lege pe această temă, care, însă, nu s-a bucurat de o largă susţinere. Deputatul Horia Cristian spune că proiectul va fi reluat şi că în perioada următoare vor fi iniţiate o serie de dezbateri publice pe acest subiect în mai multe oraşe, printre care şi Timişoara.
„Sunt din ce în ce mai multe semnale că s-au cheltuit foarte mulţi bani în campania electorală, fără ca aceştia să apară oficial. Adică nu s-au cheltuit bani pentru afişe, tipărituri şi emisiuni, ci pentru cumpărarea de voturi. (…) Consider că este absolut obligatoriu să avem o lege prin care această cumpărare de voturi să fie blocată sau măcar minimalizată. Şi aceasta este soluţia votului obligatoriu”, consideră Horia Cristian. Liberalul crede că dacă s-ar introduce votul obligatoriu candidaţii nu ar mai fi interesaţi să cumpere voturi pentru că nu ar mai putea influenţa astfel procesul electoral, numărul de sufragii pe care le-ar putea cumpăra fiind prea mic raportat la numărul locuitorilor cu drept de vot care ar fi obligaţi prin lege să se prezinte la urne.
Horia Cristian propune totodată introducerea votului prin corespondenţă şi chiar la bancomat. „Votul prin corespondenţă poate fi vot prin poştă, poţi să te duci să-ţi iei buletinul de vot cu câteva zile înainte de procesul electoral propriu-zis, îl bifezi şi îl trimiţi prin poştă, sau putem chiar vorbi despre un vot care se poate da la bancomate. Când îţi duci cardul bancar în bancomat, bancomatul te întreabă ce vrei să faci – să scoţi numerar, să plăteşti vreo factură… La fel, în ziua votului te poate întreba dacă vrei să votezi şi pe ecran îţi apar candidaţii din colegiul tău. Şi, în momentul în care ai votat, ţi se poate face automat şi o fotografie, se ştie exact cine eşti”, a declarat deputatul PNL.
De asemenea, liberalul consideră că alegătorii ar trebui să aibă posibilitatea să voteze „nu”, să spună că nu sunt de acord cu niciunul dintre candidaţi, să aibă o căsuţă în acest sens pe buletinele de vot şi practic acest vot să fie un vot de blam adresat clasei politice şi candidaţilor. Un fel de vot alb, similar celui pe care românii l-au putut experimenta la alegerile parlamentare uninominale din 2008, când legea le-a permis să lase buletinele neştampilate în semn de protest.
Citiți principiile noastre de moderare aici!