Fenomenul va putea fi obserbat duminică, începând cu ora 21.12.
Super Luna este termenul care a devenit popular cunoscut pentru fenomenul astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul, punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului, traiectoriei sale circumterestre.
Termenul a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979 și a devenit foarte popula în ultimii ani. Anterior, la acest fenomen se făcea referire ca “Lună plină la perigeu”, respectiv “Lună nouă la perigeu”.
Potrivit definiției date de astronomul Richard Nolle, “Super Luna” este o lună plină care se află în punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Pe parcursul unui an, se pot observa, în medie, aproximativ 4-6 “Super Luni”, iar o data la un an și 48 de zile Luna se află la perigeul maxim.
În anul 2014 se pot observa cinci “Super Luni”. Prima a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, iar cea de-a treia, pe 12 iulie.
Următoarele “Super Luni” ale acestui an vor putea fi observate în 10 august şi pe 9 septembrie.
Potrivit astronomilor, cu ochiul liber nu se poate sesiza o diferență între o “Super Lună” şi o Lună plină obișnuită.
Pasionații de astronomie vor avea ocazia să obseve în această perioadă și Perseidele, unul dintre roiurile de meteoriți active într-un an, care va avea punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!