O încăpere specială a fost amenajată la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) pentru depozitarea supercomputerului, care să asigure o aerisire permanentă şi o temperatură constantă. Acestea împiedică încălzirea peste medie a aparatului de calcul. Supercomputerul este format din patru corpuri şi este amplasat la parterul sediului central al instituţiei de învăţământ superior. El poate executa calcul paralel super-scanabil şi are aplicabilitate în domenii precum biotehnologii, astrofizică, cercetări în domeniul energiei sustenabile (regenerare, eficienţă, economie), studiul hazardului: meteo, fizica pământului, inundaţii etc.
Ioan Talpoş, rectorul UVT a precizat că achiziţionarea computerului face parte din proiectul ICAM (Institutul de Cercetări Avansate de Mediu), care va fi construit în oraşul de pe Bega în următorii ani. Vor fi făcute calcule în cercetările specialiştilor timişoreni, din domeniile cele mai variate. De la biologie şi mediu, la fizică, matematică şi geografie. Supercomputerul IBM BlueGene va funcţiona în cadrul Laboratorului de Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul ICAM.
Reprezentanţii UVT s-au arătatat încrezători în capacitatea viitorului institut de a atrage proiecte europene şi totodată fonduri cu ajutorul supercomputerului şi a capacităţii acestuia de a face foarte rapid calcule dintre cele mai complexe pe o paletă foarte largă de domenii. „Computerul va fi permanet pornit. Nici măcar atunci când va trebui îlocuită o piesă, nu va fi oprit. Achiziţia BlueGene va permite rezolvarea problemelor complexe, deschizând noi oportunităţi pentru realizarea unor cercetări de excelenţă şi pentru formarea de tineri cercetători“, a adăugat Ioan Talpoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!