Surparea s-a petrecut duminică, 26 ianuarie, iar luni a fost formată o comisie mixtă care să caute o soluție.
Potrivit reprezentanților primăriei, o posibilă surpare era un risc cunoscut încă de la începutul lucrării.
„Nu e genul de problemă pe care nu ne-am așteptat să o avem”, după cum a declarat pentru Tion viceprimarul Ruben Lațcău.
Acesta insistă că infrastructura de sub linii este foarte veche, chiar și de „un secol” pe alocuri.
„Am avut o problemă locală, sub niște linii unde probabil acum ceva zeci de ani au avut loc diverse intervenții la infrastructura edilitară foarte veche. Acolo era și un cămin cine știe de când, CFR nici măcar nu îl are în evidență, ceea ce înseamnă că era interbelic sau chiar antebelic.
Am fost pe teren, cu CFR, cu constructorul, cu responsabilii, cu diriginții. Au stabilit un plan de măsuri pentru șantier. Lucrările vor merge înainte, dar vom face niște investigații mai detaliate și vedem cum evoluează lucrurile”, a mai spus pentru Tion viceprimarul Ruben Lațcău.

foto: cititor Tion
Se așteaptă soluție de la proiectant
Potrivit reprezentanților CFR, proiectantul va trebuie să vină cu o soluție de remediere. După aceea, va putea fi reluată și împingerea chesonului.
„În 26.01.2025, după o etapă de împingere a chesonului, a apărut o surpare a terenului între liniile CF Rampa Veche și linia CF Rampa Mare.
În 27.01.2025 s-a întrunit o comisie mixtă formată din antreprenor, beneficiar, supervizor, reprezentanții CNCFR SA – SRCF Timișoara, pentru a stabilii condițiile de lucru în siguranță a execuției pasajului. Lucrările de împingere a chesonului se vor relua după emiterea de către proiectant a soluției de remediere, inclusiv a condițiilor de execuție cu perturbarea minimă a traficului feroviar”, au transmis pentru Tion și reprezentanții SRCF Timișoara (CFR Infrastructură Timișoara).
Surparea a produs și o perturbare a traficului feroviar în remiza SC RegioCalatori SA, iar circulația afectată de incident este reluată parțial în acest moment, ne-au spus reprezentanții CFR. Potrivit acestora, liniile de cale ferată din zona pasajului urmează să fie modernizate în cadrul proiectului de 1,4 miliarde de lei, fără TVA, Timișoara Est – Ronaț Triaj, lotul 3 al proiectului mai mare de modernizare a căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad.
Cel mai probabil, potrivit reprezentanților primăriei, va urma ca ritmul lucrărilor să fie încetinit în urma surpării. Era așteptat un progres de aproximativ un metru pe zi, dar ar fi fost zile când s-a împins și mai bine de dublul acestei estimări.
Pasajul trebuia să fie de mult gata
Pasajul Solventul, cu o lungime de 87 de metri, va avea două benzi pe sens, la care se adaugă, separat, linii de tramvai, trotuare și piste de bicicletă. Ca parte a inelului IV de circulație, ar urma să preia, în mod special, din traficul de la Pasajul Jiul și să ajute la traversarea orașului dinspre nord spre sud și invers. Investiția Primăriei Timișoara are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin programul Anghel Saligny, finanțare obținută la începutul anului 2023.
Contractul pentru lucrările de la Pasajul Solventul a fost semnat în toamna anului 2020, fiind prevăzut un termen de 26 de luni: două pentru actualizarea proiectului tehnic și 24 pentru execuția propriu-zisă. Licitația cu o singură ofertă fusese câștigată de asocierea Spic Internazionale (lider/Italia) – Pod-Proiect (Iași) – Sylc Con Trans (Arad), cu terții Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și subcontractanții Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).
Mai multe persoane și firme trecute în oferta inițială au fost schimbate, iar de aici au pornit și discuții dacă mai sunt respectate cerințele caietului de sarcini.
Lucrările au început de abia spre finalul anului 2021, după ce administrația Fritz a ținut să modifice parțial proiectul. La finalul anului 2023, când trecuseră cei doi ani prevăzuți pentru execuție, erau gata în proporție de 45%. În primăvara următoare, când au fost reluate lucrările, se spunea că ar mai dura un an, până în aprilie 2025.
Turnarea chesonului – „cutia” de beton cu o lungime de 70 de metri, lățime de 28 de metri și înălțime de 9 metri, care practic va reprezenta pasajul propriu-zis – a început în iunie 2024. În decembrie, a fost sărbătorit, cu mare fast, și începutul operațiunii de împingere a acestuia, cea mai dificilă parte din cadrul șantierului. Atunci, viceprimarul Ruben Lațcău a explicat că principala întârziere a șantierului a fost cauzată de termenele lungi pentru emiterea tuturor avizelor.
Imaginile ne-au fost transmise de către un cititor Tion, căruia îi mulțumim pe această cale. Dacă și tu ai surprins imagini care pot deveni o știre, le poți trimite pe pagina noastră de Facebook, pe adresa de e-mail redactie@tion.ro sau pe WhatsApp, la numărul de telefon 0720.400.411.
Trimite articolul
XDupă cum spuneam, era mai rapid să întrerupă total circulația, să sape groapa și apoi să împingă chesonul și să refacă terasamentul superior, că oricum se va lucra la schimbarea liniilor.
-
nici nu trebuia inchis de tot, precis se putea face pe segmente
-
Probabil cei de la CFR doar asa au aprobat lucrarea, fara a intrerupe in niciun fel circulatia trenurilor, altfel nu-mi explic nici eu.
-
sunt necesare 28 zile pentru a ajugne betonul la rezistenta optima + sapat = turnat nu poti taia liniile 30 zile de aia se impinng iar din bucati infiltratii la nesfarsit miscari si denivelari ulterioare.
-
In sfarsit X, esti primul comentator din acest an care scrie in deplinatatea faculttilor mintale! Sincer, de comentariile tem…le de pana acum sunt saturat deja! :)))))
-
Pai cred ca tu nu stii ce vorbești….caseta se putea face in afara și cand era totul gata decopertarea si punerea în poziție….cauta pe youtube timelaps pentru o lucrare similară făcută de niste belgieni practic peste un weekend
Totul in prefabricat de beton….săpătură, punere in poziție și umplere in weekend -
Mai, lasati yotub-urile si tik-tok-urile deoparte! Acolo erau alte ipoteze de lucru, aici sunt cu totul alte probleme! Vai-vai, genereatia Tik-Tok!
-
-
-
Teoria va darama,praftica va omoara!!
-
“Teoria e simplă, practica ne omoară.” Ai incercat tu sa fii ironic, dar mai mult de atat nu ti-a iesit! :))))))))))))
-
Pai sant de acord el….in momentul actual ies asa de pro sti din facultati ca nici macar partea de teorie nu o stapanesc…de practica nici nu are rost sa vorbim
Cred ca proverbul era teoria ca teoria dar practica ne omoara-
Ma gandesc ca dumneata vorbesti de tinerii proiectanti de astazi! Nu te contrazic (ca ma iei iar cu tik-tok si youtube)! Ar fi total neinspirat din partea primariei sa contracteze proiectanti fara experienta in domeniu, mai ales ca problemele de aici sunt mai delicate! De zis…stiti sa emanati dintre cele mai fantasmagorice idei!
-
-
si-au facut Fritz si Bolek de latcau selfie si de data asta?
-
Freddy Camatare tu esti? Lasa OnlyFans din biroul tau oval de la Prefectura nebunaticule
-
:))) DUPA CE UMPLE SURPATURA CU CIMENT
-
Sigur CIMENT nu BETON
…stii sa faci deosebire?
-
Câștigătoarea licitației din 2020, este firma SPIC Internazzionale din Italia! Ce cauta o alta firma , cu alt CUI ,sa execute lucrarea de la Solventul???? Întrebare pentru conducerea Primăriei Timișoara!!!
Ambele căi ferate de acolo par dezafectate, nu înțeleg de ce atâta tam-tam….
Ce bine era dacă le cădea în cap când se lăudau în tunel.