Prima ediție Timișoara City Marathon este inspirată de unul dintre cele mai importante momente din istoria orașului: Descălecatul lui Eugeniu de Savoya la Timișoara și eliberarea cetății de sub dominația otomană. Numele curselor au fost construite în jurul acestei teme și sute de alergători s-au grăbit să se înscrie la cele șase curse.
Cea mai dificilă va fi Maratonul Cavalerii Cetăţii – 42.2 km, cursă rezervată pentru doar 42 de persoane, urmată de Poştalionul Cetăţii, probă maraton ştafetă – 4 X 10.5 km, Semimaratonul Eugeniu de Savoya – 21 km, Solii Cetăţii, probă semimaraton ştafetă – 2 X 10.5 km, Poarta Forforosa, probă individuală – 10.5 km, Batalionul Banat, probă individuală – 5.5 km.
„Am dorit să punem acest eveniment într-o notă diferită, așa cum am făcut cu aproape toate evenimentele Alergotura. Publicul a avut o reacție pozitivă și ne bucură să vedem că în doar trei săptămâni de promovare și înscrieri aducem la start peste 700 de persoane. Va fi un eveniment deosebit pentru că am conceput totul în jurul unor valori constructive și pe care noi, ca organizație, le promovăm: depășirea propriilor limite, spiritul de echipă, mișcare în aer liber pentru sănătate, creativitate, creșterea spiritului de apartenență la oraș. Invităm timișorenii să vină la Timișoara City Marathon și să le ofere suport celor care vor fi pe traseu. Aplauzele și un «Bravo, mergi mai departe!» au o putere fantastică pentru cei care au ales prin acest eveniment o provocare. Iar orice provocare depășită ne dă puterea să le facem față și celorlalte din viața noastră”, a spus Valentin Mureșan, coordonatorul Timișoara City Marathon.
Programul evenimentului se desfășoară în două locații: prima este startul pentru cursa de maraton, care are loc în apropierea graniței cu Serbia, la Otelec, urmând ca alergătorii să vină spre Timișoara pe pista de biciclete, a doua este Piața Libertății cu traseu de alergare prin zona centrală, malul canalului Bega, cartierul Fabric. Echipa de organizare a ales trasee care, pe de o parte pentru cei înscriși la proba de maraton să ofere condiții de alergare în afara traficului rutier, iar pentru traseele din Timișoara – să pună în valoare parcurile orașului și patrimoniul istoric. Pentru rutele de 10.5 km și 5.5 km există câteva intersecții cu mijloacele de transport în comun și pe străzi, motiv pentru care vor exista porțiuni cu trafic rutier închis sau acces limitat, sau viteză limitată în cazul tramvaielor, troleibuzelor și autobuzelor RATT.
„Le transmitem timișorenilor că în prima parte a zilei de duminică traficul rutier va fi adaptat la nevoile acestui eveniment, adică de a le oferi alergătorilor suportul necesar pentru a finaliza în condiții optime alergarea. Recomandăm șoferilor să aleagă rute ocolitoare pentru călătoria prin zona centrală și pe bvd. Vasile Pârvan. Prima noastră recomandare este, însă, să vină la Timișoara City Marathon în public, să oprească pe traseu și să le ofere încurajări alergătorilor. Acest eveniment este important nu doar pentru că promovează alergarea, ci și pentru că ne arată că sunt persoane care vor să facă mișcare în aer liber, să se bucure de oraș, să revendice spațiul public din când în când pentru a participa la activități care ne scot din rutina zilnică”, a spus Nicoleta Tudor, PR Timișoara City Marathon.
Timișoara City Marathon va avea loc în 29 octombrie.
Detaliile despre eveniment, despre curse, regulament de desfășurare și trasee sunt disponibile pe site-ul evenimentului şi pe pagina de Facebook a evenimentului Timişoara City Marathon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!