Decizia de a nu se acorda sporurile acestor angajați aparține Consiliului Județean Timiș. Reprezentanții instituției care se află sub umbrela CJ Timiș au cerut acești bani, dar nu li s-au acordat. Cel puțin deocamdată.
Președintele CJ Timiș Călin Dobra spune că dacă cei de la DGASPC Timiș vor veni cu o notă de fundamentare pentru acordarea acestor sporuri și un regulament, atunci banii vor fi trimiși către instituție. Această solicitare vine ca urmare a faptului că suma pe care au cerut-o reprezentanții instituției pentru sporuri este dublă față de anul anterior, de la 13 milioane lei la 26 de milioane.
Bugetul necesar pentru cheltuielile de personal pe anul 2018 ale DGASPC Timiș este de 105 milioane lei, din care 73 de milioane de lei pentru salarii de bază și 26 de milioane de lei pentru sporuri. Asta a fost cererea DGASPC atunci când a venit vorba de alocarea de bani din bugetul CJ Timiș. La votul bugetului însă, cei peste 26 milioane de lei pentru sporuri nu au fost aprobați, ci doar cei 73 milioane lei. Prin urmare, din 15 februarie, niciun salariat al Direcției nu mai primește sporuri, între aceștia numărându-se și asistenți maternali.
Președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra transmite că așteaptă o justificare pentru această sumă.
„Ei au primit sporuri anul trecut în valoare de 13 milioane lei. Anul acesta au solicitat 26 milioane lei. Am solicitat să fundamenteze temeiul legal de acordare a acestor sporuri și procedura cu care se acordă aceste sporuri, un regulament. Nu am primit nici până în ziua de azi aceste lucruri. Când vor fi capabili să justifice fundamentarea sporurilor vor primi bani în temeiul legii. Trebuie să realizeze și un regulament cu acordarea acestor sporuri”, a spus liderul CJ Timiș.
Dobra cere un regulament și din cauza modului cum se acordă aceste sporuri. Spre exemplu, dacă legea spune că un asistent maternal cu doi copii primește maxim 15 la sută sporuri, aceeași prevedere este valabilă și pentru cel care are patru copii în plasament, iar ambii asistenți primesc maximul – 15 la sută. Adică, cel cu doi copii în plasament primește același spor ca și cel cu patru copii.
Din data de 15.02.2018, salariaţilor din cadrul DGASPC Timiş nu li se mai acordă următoarele sporuri:
a) sporul de până la 75% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase;
b) sporul de până la 15% din salariul de bază pentru condiţii periculoase sau vătămătoare;
c) sporul de până la 15% din salariul de bază pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc (încordare psihică);
d) sporul de până la 30% din salariul de bază pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite (personalul încadrat în centre de primire în regim de urgență, în centre de zi şi în centre de plasament destinate protejării, educării şi reintegrării copiilor care trăiesc în stradă);
e) sporul de 15% calculat la salariul de bază, pentru condiţii de încordare psihică ridicată şi responsabilitate sporită în care se desfăşoară activitatea (asistenţii maternali);
f) sporul de 15% calculat la salariul de bază, pe perioada în care au în plasament sau încredinţare cel puţin 2 copii (asistenţii maternali);
g) sporul de 25% calculat la salariul de bază, pentru fiecare copil cu handicap/dizabilităţi, infectat HIV sau bolnav SIDA, încredinţat ori primit în plasament (asistenţii maternali).
Citiți principiile noastre de moderare aici!