La inițiativa Organizației „Salvaţi Copiii”, ziua de 5 iunie a fost declarată de Parlament drept Ziua împotriva violenţei asupra Copilului în România.
Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită, din păcate, pretutindeni. Poate fi violenţă fizică, neglijare, abuz emoțional, abuz sexual ori diferite forme de exploatare.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, în județul nostru, anul trecut, numărul cazurilor de violenţă domestică a fost, în continuare, foarte mare, ele fiind sesizate instituției fie telefonic, fie prin intermediul scrisorilor, prin e-mail, sau chiar fizic. Unele persoane au mers la sediul DGASPC pentru a se plânge cu privire la anumite cazuri de violenţă domestică.
Statistica din 2023 arată că de la începutul acestui an şi pȃnă la finalul lunii mai au fost primite 411 sesizări de abuz și neglijare, din care 360 au fost confirmate.
Cele mai multe cazuri au fost cele de neglijare – 277 cazuri, fiind urmate de abuz emoţional – 44 de cazuri şi de abuz fizic – 24 de cazuri confirmate.
Din nefericire, pentru 69 de copii, cea mai bună soluție pentru a nu mai avea contact cu mediul abuzator a fost instituirea plasamentului în regim de urgență la o altă familie sau la un asistent maternal profesionist.
„Multe dintre cazurile de mai sus au fost sesizate prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă 119, la care poate suna, 24 de ore din 24 ore, orice persoană care are cunoștință despre un copil aflat într-o situație dificilă: copii aflați în situații de risc, abuz, neglijare, exploatare, părinți, vecini, cunoscuți, cadre didactice, practic orice cetățean care cunoaște un caz al unui copil aflat în dificultate sau pericol. În situațiile de risc imediat la adresa vieții copilului, numărul 119 este interconectat cu numărul unic de urgență 112, care preia cazurile în regim special, iar în situațiile în care copiii au nevoie de suport psiho-emoțional, ei sunt puși în legătură cu echipa de psihologi, care va face o primă evaluare a cazului, oferind copilului consiliere și, în funcție de situație, va propune includerea lui, eventual și a familiei, într-un program de consiliere psihologică”, a transmis, luni, Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.
Pentru a veni în sprijinul victimelor abuzurilor, pe lȃngă serviciile oferite în cadrul instituţiei, DGASPC Timiş organizează, împreună cu alte instituții și mai multe primării din judeţ, campanii de informare cu privire la modalitatea de sesizare a cazurilor de violenţă asupra copilului.
Sunt implicați în proiect: Consiliul Judeţean Timiş, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, IPJ Timiș – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Centrul Judeţean Antidrog, IPJ Timiș- Biroul de Siguranţă Ṣcolară, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, Inspectoratul Ṣcolar al Judeţului Timiş și Organizaţia „Salvaţi Copiii” – filiala Timiş
„Astfel, în ultimele luni ne-am întȃlnit cu sute de persoane cărora le-am explicat importanţa sesizării, la timp, a unui caz de violenţă sau abuz asupra unui copil, de multe ori un simplu telefon putȃnd salva o viaţă. Aceste întȃlniri cu reprezentanţi ai primăriilor şi ai altor instituţii vor continua pe tot parcursul acestui an, în prim plan fiind copiii, pe care ne-am propus să-i întȃlnim fie la şcoală, fie în tabere, în timp ce desfăşoară diferite activităţi recreative sau educative, ori chiar acasă, alături de familie. Astfel, psihologii şi asistenţii sociali implicaţi în aceste activităţi vor explica tuturor care sunt efectele devastatoare ale violeţei, ele putȃnd lăsa urme pe termen lung, multe dintre modelele şi experienţele văzute şi trăite de un copil putȃndu-se transmite chiar şi peste generaţii”, a mai precizat Smaranda Marcu.
Pe aceeași temă:
Sute de apeluri la telefonul copiilor, în Timiș. S-au reclamat neglijența și abuzurile – Tion
Un nou apel de recrutare și formare a asistenților maternali, în Timiș – Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!