Teatrul Merlin a pus în scenă legenda Sfântului Martin, pentru copii și părinți, chiar în interiorul bisericii. La eveniment au participat aproximativ 200 de copii de la Grădinița „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Marți, 12 noiembrie, alți o sută de copii de la Grădinița „Franz Lukas” (structură a Grădiniței „Lenau”) se află la biserica din Bălcescu pentru a participa la celebrarea Sfântului Martin.
„Am sărbătorit Sfântul Martin. Și astăzi îl sărbătorim. Grădinița «Nikolaus Lenau» este compusă din două grădinițe și astăzi suntem cu Grădinița «Franz Lukas» la biserica din Bălcescu, cu lampioane, cântece și covrigi”, a spus Cecilia Bundău, directorul Grădiniței „Nikolaus Lenau” din Timișoara.
Sfântul Martin a trăit în secolul al patrulea, fiind dintr-o familie de militari. A fost la rândul său militar în Armata Imperiului Roman, iar datorită bunătății sale împărțea totul. La un moment dat, într-o seară târzie de toamnă, legenda spune că a vrut să intre în cetate, și a întâlnit un cerșetor, care era zgribulit de frig. Și-a dat jos mantia, a tăiat-o în două și a dat jumătate cerșetorului. Intrând în cetate, l-a visat pe Iisus îmbrăcat în jumătatea lui de mantie spunând că de fapt ce i-a dat cerșetorului i-a dat lui. Atunci a trecut la creștinism, a devenit episcop și dorința sa era ca în fiecare casă să existe lumină, de aceea există acea procesiune cu lampioanele. După procesiunea cu lampioanele, copiii primesc câte un covrig pentru a-l împărți cu ceilalți.
Mariana Crețoni, cadru didactic în cadrul Grădiniței Nikolaus Lenau, ne povestește ce înseamnă sărbătoarea
„Pentru cine nu cunoaște povestea Sfântului Martin, aș dori să vă o împărtășesc cu drag.
Povestea Sfântului Martin
Martin a fost un soldat tânăr și curajos, care călărea într-o seară împreuna cu camarazii săi spre oraș. La intrarea în oraș stătea un cerșetor la marginea drumului.
Era noiembrie, era umed și frig. Cerșetorul era îmbrăcat cu zdrențe și era aproape înghețat de frig. Câțiva oameni au trecut pe lângă el și nimeni nu s-a oprit să îl ajute.
Lui Martin i s-a făcut milă de cerșetor și nu mai putea să vadă cum tremura săracul om, de frig. El a împărțit cu sabia paltonul său. O jumătate de palton i-a dăruit-o cerșetorului și a doua a păstrat-o pentru el.
În zilele noastre sărbătorim ziua lui Martin în data de 11 noiembrie și ne amintim de iubirea și respectul pentru aproapele nostru, respectiv de altruism.
Răsună melodii, cântecele pe această temă și împărțim covrigi.
Această poveste ne arată cum putem să ne ajutăm semenii mai puțin norocoși și să învățăm să împărțim și să dăruim.
Mergem la biserică, iar pe drumul spre biserică, ne plimbăm cu lampioanele în mânuțe și cântăm cântece în memoria Sfântului Martin”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!