Sute de elevi de la mai multe școli din oraș au dansat luni după-amiază în centrul Timișoarei, în cadrul unei acțiuni menite să aducă în prim-plan pacienții cu imunodeficiențe. Dansul Sistemului Imun a reunit elevi de la Colegiul Național C.D. Loga, Liceul Jean Louis Calderon, Liceul William Shakespeare, Școala Generală nr 18 și Liceul Waldorf. Mișcările lor au fost inspirate de cele ale sistemului imunitar, spune medicul Mihaela Batanean, organizator al evenimentului.
“Evenimentul este realizat de către Centrul Jeffrey Modell pentru pacienții cu imunodeficiențe de la Spitalul Louis Țurcanu și este un eveniment organizat pentru copiii bolnavi cu imunodeficiențe primare și cu boli în care sistemul imun este defect. Aici intră cancerul, diabetul, bolile reumatismale, bolile tiroidiene, bolile hematologice, deci o mulțime de boli. Este un dans de aproximativ două minute, cu multiple semnificații, și anume de exprimare a solidarității pentru copiii bolnavi cu boli cronice. În același timp este o lecție de educație fizică. Trăim zile în care omul nu mai contează pentru om și materialul contează mai mult și atunci sigur că a învăța să le pese de cei aflați în suferință este o adevărată șecție de educație civică. O altă lecție ne-o dă sistemul imun, prin modul lui de funcționare. Nu poate să funcționeze de unul singur, este compus din mii de celule, de-a căror bună cooperare depinde sănătatea noastră. Este un îndemn la pace cooperare, la sănătate”, a declarat Mihaela Batanean, medic la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.
Conform statisticilor existente la nivelul Centrul Jeffrey Modell pentru pacienții cu imunodeficiențe de la Spitalul Louis Țurcanu, în țară sunt diagnosticate aproximativ 350 de persoane cu imunodeficiențe primare, din care 40 de adulți. Situația celor care suferă de imunodeficiențe primare este mult mai gravă, spun medicii.
“Nu avem statistici în județ, avem doar statistici naționale care ne indică 350 de persoane diagnosticate cu imunodeficiențe. Ar trebui să avem în jur de 2500 de bolnavi la ora actuală. Ceilalți 80% care lipsesc suferă de boli cornice neexplicate și o bună parte dintre ei s-au și prăpădit. Este deosebit de important să diagnosticăm aceste boli pentru că ele sunt boli de o viață, dar cu tratamentul corespunzător bolnavii vor avea o viață normală”, mai spune medicul Mihaela.
Citiți principiile noastre de moderare aici!