Sute de medici din întreaga ţară se vor specializa în domeniul bolilor genetice, prin intermediul programului Progen, finanţat din bani europeni. Obţinută de Institutul Clinic Fundeni, finanţarea are o importantă componentă derulată de UMF Timişoara, 165 de cadre medicale din zona de vest beneficiind de instruire.
Medicii de familie, doctori de diverse specialități și asistenți medicali vor fi instruiți să recunoască patologiile genetice ale unor pacienți și să trimită cazurile mai departe, către specialiștii în domeniu.
„În Regiunea Vest (județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara) vor fi instruite 165 de persoane din sistemul medical. Lectorii care participă la instruire sunt cadre didactice ale Universitatii de Medicină și Farmacie «Victor Babeș» din Timișoara”, au anunţat cei de la UMF.
„Ne bucurăm că prin acest proiect avem oportunitatea de a crește și competența profesională a medicilor. În primul rând, grupul țintă este format din medici și asistente, dar beneficiari indirecți sunt clar pacienții care vor întâlni echipe medicale care știu mai multe despre bolile genetice, care știu cum se diagnostichează și cum se manageriază aceste boli și cum se îngrijesc atât din punct de vedere al medicului, cât și al cadrelor medicale medii”, a declarat Maria Puiu, director științific pe Regiunea Vest, în cadrul proiectului.
Ca frecvenţă, cele mai des întâlnite probleme medicale genetice din România sunt neurofibromatoza, mucoviscidoza și unele erori de metabolism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!