Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor a fost publicat marți în Monitorul Oficial. La bursele de merit, media necesară pentru a beneficia de acest tip de bursă a urcat la 9,5, de la 8,5, cât era anterior.
Această modificare a stârnit revolta asociațiilor de elevi din țară, care sunt decise să atace în instanță actul normativ. Printre ele se numără și Asociația Elevilor din Timiș (AETM). Nu se opresc aici, ci solicită și revocarea ministrului Educației.
Peste 730.000 de elevi din România ar urma să rămână fără burse după această hotărâre, care se va aplica din semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022.
„Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului. Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Astfel, Cîmpeanu dovedește că nu are respect nici față de elevi, nici față de legile țării”, transmit elevii de la AETM.
Și Consiliul Național al Elevilor condamnă această decizie și solicită Ministerului Educației să intervină de urgență pentru remedierea situației.
„Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari. […] Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare”, transmit reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.
Modificări au fost făcute și în ceea ce privește media necesară acordării burselor de studiu, crescând de la 7 la 7,5. Sorin Cîmpeanu a replicat că bugetele pentru burse în acest an sunt de patru ori mai mari.
Conform Inspectoratului Școlar Timiș, bursa de merit a fost mărită de la 100 de lei (cât vine de la Guvern) la 200 de lei, iar cea de performanță de la 100 de lei la 500 de lei. Bursa socială a fost mărită și ea de la 100 la 200 de lei, iar cea de studiu de la 100 la 150 de lei. La aceste sume, primăriile locale pot să intervină și să crească valoarea lor în funcție de bugetul acordat.
Trimite articolul
XCe MERIT cu media 8.50? poate bursa pentru mediocritate!
Apoi vad ca bursele pentru saraci (probabil multi) au aceeasi valoare ca cele de MERIT (probabil sunt putini elevi merituosi daca notele se acorda pe bune)!!
Sa tot performezi in romanistan!!
Dar asa se intampla cand analfabetii ajung la conducere!
-
Asta e terminologia juridica curenta. Bursa de merit 8.5 => 9.5 iar peste 9.5 bursa de excelenta sau ceva in genu (inainte sa se schimbe legea). Cand eu am fost student se numea bursa de studiu 8.5 => 9.5 si bursa de merita 9.5 => 10
🙂 si ce daca? Cand ne-a pasat noua, ca popor, de educatia copiiilor?
Isi cumpara Nastase libertatea si poate candida. Dragnea mai gaseste o Irinuca. Her Presedinte isi mai ,,cumpara” o casa si George tot suparat este ca lumea il numeste heterosexual.
USL 2.0.
-
Inainte de ’89!!!
Mi se pare corecta acrasta hotarare. Bursa de merit ar trebui sa fie un stimulent pentru copii sa invete mai bine, iar pana acum la nivel de gimnaziu 90% din elevi aveau media peste 8,50, astfel incat nu cred ca mai era un stimulent avand in vedere ca si elevii cu media 5 la matematica sau romana luau bursa de merit. In plus in unele localiatati nu se facea diferenta intre media 10 curat si media 8,50, ceea ce duce la frustrari si descurajari pentru elevii cu media 10 , sa vada ca primesc acceasi bani ca un elev cu media 5 la matematica, de exemplu. Cred ca in acest fel denumnirea ” bursa de merit” isi are intelesul corect.
-
Subscriu la cele scrise de tine si de un parinte mai sus.
8.50 nu este o medie care sa merite numele “de merit”.
Cu ani in urma, bursa de merit era de la 9.50 in sus, iar cea de studii de la 8 in sus.
Acum se plang ca s-a marit pragul pentru bursele de studiu de la 7 la 7.50.
Bursele sociale sunt alta poveste, dar si acolo existau niste conditii, de bun simt zic eu.Dragi elevi, daca vreti burse, puneti mana pe carte ca sa le si meritati.
-
Doar trei copii din clasa nu primeau bursa de merit…cu 10 pe linie la multe materii (inclusiv religie-doame ajuta) nici ni mai conta media la mate. Iar scoala online a diluat si mai mult cunostintele dar a consolidat notele
Așa se învață populimea cu pomenile de la stat. Din fragedă pruncie. Nu facem nimic, visam sa devenim directori ( și șoferi) și să ne dea statul bani mokka, că dacă nu, plecam in lume.
O să plecați fix in kkt, dacă nu știți să faceți nimic, iar dacă chiar plecați o să ștergeți la cwur moșii și babele din occident.
Viitorii diasporei.
8,50 este o medie mediocra pentru care in anii 90, cand inca se mai facea scoala, nu prindeai nici macar mentiune intr-o clasa medie-slaba.