În zona de activitate a Centrului Regional 5 Vest al Agenţiei de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au fost selectate pentru finanţare în cadrul primei sesiuni de selecţie din 2011 două cereri venite din judeţul Timiş. Este vorba de o cerere depusă de o societate comercială din Comuna Birda, sat Birda, în valoare de 251.736 euro şi o cerere depusă de o altă societate din Comuna Balinţ, sat Dumbrava, în valoare de 10.980,2 euro. În cadrul celei de-a doua sesiuni de selecţie din 2011 au fost selectate pentru finanţare alte două cereri venite din judeţul Timiş, respectiv cererea Comunei Parţa, în valoare de 68.004,4 euro şi cererea Comunei Tomnatic, în valoare de 39.400 euro.
Investiţiile de acest tip se aplică pe suprafeţele de teren agricol, de cel puţin 0,5 hectare, pe care se înfiinţează plantaţii forestiere. Pădurea trebuie păstrată până la atingerea vârstei exploatabilităţii, aceasta putând ajunge şi la 40 de ani.
În primul an sprijinul financiar se acordă pentru înfiinţarea plantaţiei pentru lucrări de întreţinere, dar şi compensaţii pentru pierderea de venit. În anii doi, trei, patru şi cinci, beneficiarul va primi fonduri nerambursabile numai pentru lucrările de întreţinere şi pentru compensaţiile de pierdere a venitului. După trecerea celui de-al cincilea an de la înfiinţarea pădurii, beneficiarul va continua să primească numai compensaţiile de pierdere a venitului pentru încă zece ani.
Pentru pierderea de venit agricol sunt oferite prime compensatorii, diferenţiate în funcţie de tipul beneficiarilor. Aceştia se împart în „fermieri” şi „alţi deţinători de terenuri agricole” (non – fermieri). Compensaţiile se acordă pe o perioadă de 15 ani începând cu anul înfiinţării plantaţiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate în euro pe an şi pe hectar. Astfel, se acordă 80% pe an şi pe hectar pentru fermieri şi 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordată fermierilor, pe an şi pe hectar, pentru non-fermieri. Cei 80% înseamnă 209,5 euro + PD, unde PD reprezintă plata directă pe suprafaţa acordată în cadrul schemei de plată implementată în anul de campanie.
De exemplu, pe o perioadă de 5 ani, pentru un hectar de teren agricol la câmpie, un fermier poate să primească 6.140 euro, fonduri nerambursabile. Această sumă este compusă din 1.330 euro prima de înfiinţare a plantaţiei, plus 1.336 euro pentru lucrările de întreţinere, la care se vor adăuga 3.474 euro compensaţiile de pierdere a venitului.
Sumele pentru întreţinerea plantaţiilor pe o perioadă de până la 5 ani şi cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol, vor fi acoperite în proporţie de 100% din fonduri publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!