Drumul comunal care leagă satele Uliuc și Unip de drumul județean are 7,2 kilometri. Distanța nu poate fi parcursă în mai puțin de jumătate de oră nici acum, la aproape trei luni de când a fost reabilitat.
„E ca după război. Chiar astăzi am schimbat rulmenții de pe spate la mașină. Domnule, este dezastru, nu știu ce să zic dacă la 20 de km de Timișoara nu sunt în stare să facă un drum… Nu știu ce să zic. La iarnă o să facem ca și în alte ierni. Ne rugăm să nu fie zăpadă mare că, dacă este zăpadă mare, suntem izolați, până se gândesc să trimită plugurile stăm și așteptăm, dacă ne încumetăm să mergem, mergem pe riscul nostru. Au mai ieșit o dată oamenii, au oprit circulația, au îndreptat un pic drumul, a ținut cât a fost vreme bună, a venit prima ploaie și s-a spart tot. Mai vin câteva ploi… Eu de 17 ani sunt aici și tot sper că se țin de promisiuni. Ne spun că la anul se va face drumul… În fiecare an. Nu se spune în care an, doar la anul”, spune un bărbat din Uliuc, care zilnic face naveta la Timișoara.
Drumul a fost totuși reparat, însă lucrările au fost făcute pe repede-înainte. Astfel, la primele ploi gropile au început să se formeze la loc.
„Este foarte rău, după cum se vede. Ne descurcăm destul de greu, mașina se strică foarte repede, asta este situația. În primăvară a fost și mai rău, s-a reparat, dar se strică foarte repede. Circulăm cum putem acum. La iarnă problema mare este cu zăpada, pentru că nu se curăță și atunci se circulă doar pe un singur sens, pe urmele făcute de prima mașină. Mașina se strică des și cheltuielile sunt destul de mari”, spune de la volan o șoferiță care încearcă în zadar să evite gropile.
Sătenii au stabilit de mult cine se face vinovat pentru starea proastă a drumului. Din cauza lui, spun ei, au și blocat drumul dintre Timișoara și Buziaș, în vară. Protestul se pare că a fost în zadar. Și asta pentru că, deși au primit banii, oamenii se întreabă totuși unde s-au dus cei 200.000 de lei…
„Ăsta-i drumul promis de primar că îl face. Anul acesta în primăvară am băgat câteva sute de lei în direcție și deja este gata. Asta este, promisiuni! În fiecare an spune că în toamnă ne face drumul. Când vine toamna ne spune că îl face la primăvară. De patru – cinci ani tot așa ne spune”, declară un tânăr aflat la volanul unei mașini care costă mai puțin decât un telefon de ultimă generație.
Și asta pentru că dacă locuiești la Uliuc sau Unip cu siguranță nu trebuie să arunci banii pe o mașină nouă care se va distruge în câteva săptămâni.
Reparații s-au făcut, iar primarul a decontat toți cei 200.000 de lei alocați pentru reparația drumului, spun consilierii locali.
„Pentru drumul comunal 154 de la Sacoșul Turcesc s-au alocat 225.000 de lei, pentru întrețineri și reabilitare. În decursul lunii octombrie s-au făcut niște lucrări constând într-o pietruire spre satul Unip însumând 13-14 mașini de balastru și aproximativ cinci zile de autogreder, lucrare pe care eu o estimez în valoare de 50.000 de RON. Diferența de bani a fost decontată, lucrările nefiind realizate, iar drumul este din nou impracticabil. După primele ploi ne vom întoarce la faza inițială care a fost și în primăvara trecută, pentru că întreținerea nu este făcută cu piatră spartă, cu sorturi, tot timpul este făcută cu balastru, care este mai ieftin la achiziție și este o lucrare care tot timpul se spală”, spune consilierul local al comunei Sacoșu Turcesc, Gabor Șinca.
UPDATE: Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, instituție care a alocat banii pentru repararea drumului de la Uliuc, susține că obligația refacerii acelui drum revine primăriei din localitate.
„O să analizăm încă o dată cu colegii de la drumuri, dar obligaţia asigurării circulaţiei în bune condiţii pe acel drum aparţine primăriei. Noi am intervenit în anul acesta, în primăvară, pentru a-i putea sprijini pe oameni, pentru că drumul era foarte prost. O să vedem în ce măsură putem să intervenim în continuare. Primarul, consiliul local, din banii pe care-i vom aloca în perioada imediat următoare, când se face bugetul, vor trebui să dirijeze o sumă care să meargă înspre realizarea drumului de la Uliuc. Am repartizat şi anul ăsta o sumă, o parte din această sumă am înţeles că a fost dirijată către alte lucrări şi eu sper ca de anul viitor să poată fi cuprins şi drumul de la Uliuc în programul consiliului local de la Sacoş”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!