Maiorul Lucian Mihoc, prim adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” a declarat că doar în primele trei luni ale anului, pompierii au fost solicitaţi să intervină la 423 de incendii de vegetaţie uscată, mirişti şi păduri, de aproape patru ori mai multe decât anul trecut.
„Arderea miriştilor reprezintă deja o problemă naţională. În primele trei luni ale anului 2012 am avut 423 de intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată, mirişti şi păduri. Chiar dacă nu sunt dificile, pentru aceste intervenţii sunt alocate resurse umane şi financiare importante. Aceste intervenţii se fac în detrimentul altor intervenţii de urgenţă”, a precizat Mihoc.
Mai grav este că pentru stingerea acestor incendii, ISU Banat a alocat resurse importante. Doar în acest an au fost folosite zece tone de motorină pentru deplasarea autospecialelor la locul incendiilor, în timpul acestor intervenţii opt autospeciale din dotarea ISU Banat fiind avariate.
„Doar ieri, la incendiul de la Criciova am avut 57 de lucrători. La Ştiuca, un cetăţean a dat foc la mirişte, iar incendiul s-a propagat la două case de vacanţă. Din fericire proprietarii nu erau acolo, dar una din case a fost distrusă în proporţie de 90 la sută, iar cealaltă a suferit pagube ridicate”, a mai spus Mihoc.
Până acum, doar doi proprietari de terenuri care le-au incendiat pentru a le curăţa au fost identificaţi de poliţişti şi amendaţi cu câte 2.500 de lei fiecare.
„Noi nu suntem poliţişti, iar incendiile de mirişte sunt provocate în special noaptea”, a mai spus Mihoc.
O singură intervenţie pentru stingerea unui incendiu de mirişte îi costă pe pompieri între 300 şi 600 de lei, ceea ce înseamnă că ISU Banat a cheltuit circa 40.000 de euro anul acesta doar pe acest domeniu. Mai grav este că fumul de la aceste incendii ajunge şi pe drumurile naţionale, limitând vizibilitatea şi provocând, uneori, accidente.
Mihoc a precizat că pentru arderea câmpurilor, proprietarii de terenuri trebuie să obţină o autorizaţie specială de la primărie, iar dacă terenul incendiat depăşeşte cinci hectare, este nevoie şi de prezenţa unei autospeciale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!