Una dintre cele mai mari probleme care apare pe Autostrada A1, pe porţiunile deschise circulaţiei, este legată de panourile antiorbire montate pe mijlocul şoselei, pentru a proteja şoferii mai ales pe timp de noapte, împotriva luminii farurilor autovehiculelor de pe contrasens. Din păcate, se pare că acestea cedează extrem de uşor la vânt, sunt smulse, ajung pe carosabil şi pun în pericol circulaţia. Pentru prima dată acest „fenomen” a apărut în urmă cu mai mult de doi ani, chiar la intrarea în ţară pe autostradă, la Vama Nădlac, în urma unei furtuni. Zeci de asemenea panouri s-au rupt, iar şoferii ghinioniști care au trecut pe acolo după furtună s-au ales cu cauciucurile tăiate. În urma verificărilor, s-a constatat că panourile folosite de constructorul lotului au fost de proastă calitate, materialul plastic fiind prea subţire. Ulterior, au fost înlocuite cu altele din material mai solid, fenomenul ruperii acestora nu a dispărut total, dar a scăzut semnificativ. Din păcate, situaţia s-a tot repetat, la începutul acestui an, aşa cum am arătat şi pe tion.ro, pe A1 în Timiş au fost din nou probleme cu aceste panouri plastice căzute pe carosabil.
Zilele trecute, angajaţii Secţiei Autostrăzi din cadrul Direcţiei de Drumuri şi Poduri Timişoara au fost nevoiţi să remonteze pe axul central al autostrăzii nu mai puţin de 455 de asemenea panouri, toate fiind recuperate după ce fuseseră rupte de vânt. Operaţiunea a avut loc pe A1, între nodurile rutiere Țipari și Dumbrava, am aflat de la DRDP Timişoara. Din păcate, acea porţiune de drum a ieşit deja din garanţie, lucrările intrând deja în subordinea Direcţiei de Drumuri.
„De la kilometrul 494 la 468 este sector de autostradă în garanţie. De la 468 la 440 e expirată garanţia, iar de la 440 este din nou un sector în garanţie. Panourile pozate au fost montate între 466 şi 464, deci pe un sector ieşit din garanţie. Cele care cad pe sectoarele încă în garanţie vor fi remontate de antreprenor”, am aflat de la DRDP Timişoara.
În urmă cu mai mult de o săptămână în zona de vest a ţării a fost cod galben de vânt, iar aceste panouri se pare că au suferit din nou. Rămâne de văzut cât vor rezista de această dată şi dacă nu ar fi nevoie de soluţii alternative. Spre exemplu, în Ungaria, pe mijlocul drumului sunt plantate o serie de tufe care au acelaşi scop cu „paletele”.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/furtuna-a-distrus-cateva-mii-de-indicatoare-rutiere-panouri-antiorbire-si-stalpi-de-iluminat/1900183
Citiți principiile noastre de moderare aici!