Participanții au mărșăluit prin oraș, doi kilometri, cu măști pe față, pentru a trage un semnal de alarmă asupra violențelor din familie îndreptate asupra femeii, referindu-se nu numai la violența fizică, ci și la cea psihologică.
„Este de responsabilitatea noastră de a spune NU și de a respinge in mod deschis actele de violență, de hărțuire și de a oferi sprijin victimelor!”, a spus Corina Eva, purtător de cuvânt al DASTM.
„Lasă masca jos – Violența psihologică nu se vede, dar lasă urme adânci” este sloganul prin care Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, împreună cu colaboratorii săi, a marcat Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.
Marșul mut a avut loc luni, în Timișoara, cu începere de la ora 11, cu plecare din Bastionul Maria Theresia și oprire pe platforma din fața Complexului de Servicii pentru Victimele Violenței Domestice și Agresori. Participanții au mers în șir indian, unul în spatele celuilalt, purtând pe fețe măști albe. La finalul marșului, participanții au renunțat la mască și au participat la un flashmob, un dans sincron.
„Ziua de 25 noiembrie este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate împotriva femeilor. Violența împotriva femeilor este prezentă peste tot: acasă, la locul de muncă, pe stradă, în transportul public, în școli și universități, în mediul online etc. Violența afectează viața de zi cu zi și împiedică o participare deplină în cadrul societății. Trebuie să schimbăm percepția greșită, potrivit căreia hărțuirea sau violența la adresa femeilor este un comportament acceptabil și normal. Este responsabilitatea noastră de a spune «NU» și de a respinge în mod deschis actele de violență sau de hărțuire și de a oferi sprijin victimelor”, transmite Corina Eva.
Acțiunea a fost organizată de DASTM împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Biroul Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul Rutier Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Timiș, studenților UVT departamant Asistență Socială, studenților Liga AC, Școala Gimnazială 19 Avram Iancu, Fundația HelpTrend, Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe, beneficiari ai Serviciilor DASTM, – doamnele de la Clubul Pensionarilor, Podul Lung, Centrul de Asistență și Recuperare pentru Persoane în Dificultate, Sf. Nicolae, Serviciul Management de Caz Copil și Familie, Centrul de Incluziune Socială, Serviciul Beneficii Sociale, Complexul de Servicii Sf. Mihail și Gavril, Complex de Servicii Sf. Francisc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!