Reprezentanții autorităților au prezentat joi, 27 aprilie, la prefectură, mai explicit, care ar fi strategia pentru aceste zile. Astfel, polițiștii se vor regăsi în număr de peste 200 pe teren, în mod special în zona cluburilor și barurilor. Jandarmii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș vor fi prezenți la 32 de evenimente cu public, programate în aceste zile. Tot jandarmii, dar cei de la Gruparea Mobilă „Glad Voievod”, vor fi prezenți și la alte „aglomerații de populație”. În serviciu operativ vor fi și 130 de pompieri militari de la ISU „Banat”. În plus, la Parcul Primăverii, vor putea fi găsiți și specialiștii din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Timiș.
Recomandările ISU pentru evitarea incendiilor la grătar
Cum mulți dintre timișeni vor ieși, cel mai probabil, la un grătar, pompierii timișeni atrag atenția asupra unor eventuale pericole de incendiu. Aceștia prezintă, ca de obicei, și care ar fi recomandările pentru evitarea unor asemenea scenarii:
„În cazul în care doriți să petreceți acest weekend în mijlocul naturii alături de familie și prieteni, vă recomandăm să respectați măsurile de apărare a incendiilor”, transmit autoritățile:
- Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
- Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt;
- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare;
- Supravegheați în permanență copiii, pentru a evita accidentarea acestora sau jocul cu focul;
- Nu aruncaţi țigări aprinse la întâmplare, mai ales în zone cu vegetaţie uscată sau în apropierea depozitelor de furaje.
- Pentru astfel de situații, pregătiți la fața locului mijloace de stingere, cum ar fi o găleată cu apă sau un stingător. Înainte de plecare, stingeți cu grijă focul și acoperiți cenușa cu pământ pentru a preveni producerea unui incendiu.
- De asemenea, în această perioadă vă recomandăm să urmăriți avertizările meteorologice, iar în cazul unor fenomene meteo periculoase, întrerupeți orice activitate în aer liber și respectați recomandările autorităților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!