Conform datelor furnizate de conducerile spitalelor din Timiş, în judeţ este nevoie de zeci de medici şi sute de angajaţi pe posturi de personal mediu şi auxiliar. Angajarea acestor persoane va crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii actului medical şi a celei hoteliere în multe dintre aceste unităţi. Managerii spitalelor din Timiş direct subordonate Ministerului Sănătăţii – Spitalul Judeţean Timişoara, Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Jebel, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Institutul de Cardiologie Timişoara şi Centrul Cristian Şerban din Buziaş -, cei ai spitalelor care ţin de primării – Spitalul Municipal Timişoara, Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara, Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara şi spitalele din Lugoj, Deta, Făget, Jimbolia şi Sânicolau Mare – dar şi Serviciul de Ambulanţă Timiş au făcut listele cu personalul necesar şi le-au trimis deja Ministerului Sănătăţii. “Din cauza resurselor financiare, nu vom putea debloca decât o treime, deşi dorim să le deblocăm pe toate cele 45.000 de posturi vacante. Noi am înaintat deja informaţiile pe site-ul ministerului”, a precizat ministrul Ladislau Ritli.
Spitalul Judeţean Timişoara a cerut, urgent, 18 medici
Până în prezent, aproape toţi managerii din judeţ au trimis listele cu personalul necesar spre Ministerul Sănătăţii, aşteptând deblocarea posturilor. Cel mai mare număr de medici a fost solicitat de Spitalul Judeţean Timişoara (18), dar cea mai mare nevoie a tuturor acestor unităţi rămâne cea privind personalul mediu şi cel auxiliar. „Am trimis ministerului o listă cu personalul necesar pentru spitalul nostru şi am cerut deblocarea a 18 posturi de medici, 96 de asistenţi medicali, 56 de posturi pentru personalul auxiliar, însemnând îngrijitori, infirmiere şi brancardieri. De asemenea, am mai avea nevoie de un farmacist, 5 posturi pentru personal mediu sanitar, cum sunt cele de registrator, şi de alte 7 posturi pentru alte categorii de personal superior”, a precizat dr. Gheorghe Nodiţi, manager al Spitalului Judeţean Timişoara.
Conform dr. Dana Muţiu, director medical al Spitalului de Psihiatrie Gătaia, „noi am cerut numărul de posturi absolul necesare, asta însemnând 5 medici şi 10 posturi pentru parsonal auxiliar”, iar dr. Sabina Negruţ, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Jebel a precizat doar că „avem deficit în ceea ce priveşte personalul mediu şi vom solicita deblocarea unor posturi”.
Prof. dr. Viorel Şerban, coordonator al Centrului Medical Cristian Şerban din Buziaş, afirmă că cea mai mare nevoie a instituţiei o reprezintă un dietetician. „Suntem spital pentru copii şi tineri cu diabet şi nu avem dietetician. Avem un post şi sperăm ca acum să fie deblocat. În plus, am mai avea nevoie obligatorie de un asistent medical, un farmacist, dar şi de un biolog”. Institutul de cardiologie Timişoara se află în aceeaşi situaţie a lipsei de personal şi a solicitat deblocarea mai multor posturi, în special pentru personal mediu şi auxiliar.
Serviciul de Ambulanţă Timiş are nevoie de 22 de persoane, dintre care 2 medici, iar restul personal mediu. În ceea ce priveşte spitalele care ţin de primării – Spitalul Municipal Timişoara, Spitalul de Copii Louis Ţurcanu Timişoara, Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara şi spitalele din Lugoj, Deta, Făget, Jimbolia şi Sânicolau Mare – în Timiş a fost făcută o listă care arată că numărul de posturi absolut necesare a fi ocupate în 2012 sunt următoarele: 32 de medici, 4 farmacişti, 179 de asistenţi medicali, moaşe sau puericultori, 167 de brancardieri, infirmieri, îngrijitori curăţenie, 2 biologi/biochimişti şi 7 statisticieni sau registratori.
Raport de garda in spitalele timisorene: nu mai putem lucra
Citiți principiile noastre de moderare aici!