Reprezentanții Primăriei Timișoara (PMT) anunță că în ultimele trei luni au fost transmise peste 400 de somații proprietarilor de terenuri infestate cu ambrozie care nu luat măsurile necesare pentru combaterea acestei buruieni. Până în acest moment, doar 51 de proprietari s-au conformat și au cosit ambrozia.
Deși cei de la PMT îi avertizează pe cei care nu se conformează că riscă să fie amendați, spun că scopul final al acestor acțiuni desfășurate de Poliția Locală nu este penalizarea, ci rezolvarea problemei.
După transmiterea somațiilor, Poliția Locală a verificat soluționarea acestora de către proprietari. Dacă cetățenii nu cosesc ambrozia de pe propriile terenuri, primesc apoi un avertisment. Dacă nici după primirea avertismentelor nu iau nicio măsură, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 lei, în cazul persoanele juridice. Până acum, conform reprezentanților PMT, s-au transmis 23 de avertismente.
Conform legii, responsabilitatea identificării acestor terenuri pe care crește ambrozia revine autorităților locale. Anual, primăriile trebuie să verifice terenurile de pe raza lor administrativ-teritorială, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost depistate focare de infestare cu ambrozie. Apoi, tot primăriile trebuie să îi someze să combată ambrozia cel târziu până în data de 30 iunie a fiecărui an.
Pe de cealaltă parte, combaterea ambroziei cade în sarcina proprietarilor terenurilor unde aceasta a fost descoperită. După distrugerea buruienilor, proprietarii trebuie să îi înștiințeze pe reprezentanții administrației publice locale că s-au ocupat de problemă, pentru ca aceștia să poată verifica apoi dacă lucrurile într-adevăr așa stau.
Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau secreții nazale, strănuturi în salve, mâncărimea pielii și eritem conjunctival. Alergia poate declanșa crize moderat-severe de astm și erupții cutanate. Simptomele apar la sfârșitul verii sau începutul toamnei.
Pe aceeași temă:
La Timișoara a fost lansată o campanie de combatere și distrugere a ambroziei
Trimite articolul
XNu dau roade aceste somații. La 3 somații ar trebui cadrul legislativ care sa permită confiscarea terenului. România a devenit o mare balarie.
Foarte bine că dau somații nesimțiților care nu cosesc ambrozia. Dar ar trebui să se amendeze și pe ei pentru ambrozia de pe domeniul public necosită. 🙂 Degeaba faci sesizări… Oamenii care se ocupă de sesizări sunt aceiași de pe vremea mizeRobului, te ignoră sau te mint că le-au “rezolvat”. Dacă nu stai în centru sau pe stradă principală nu vine nici echipa cu motocoase, nici echipa cu mături, nici echipa cu lopeți și asfalt. Plătești doar impozit ca să se facă “unde trebuie” la alții, și atât. 🙁 De aia România e plină de ambrozie, iar în țări vestice e aproape eradicată: pentru că în România la marginea localităților se face doar pe hârtie, iar în zonele unde se face, se face ineficient, cu echipe de 10 oameni care lucrează doar manual și cu motocoasa, în loc să se cumpere tractorașe sau coase profesionale care se atașează la tractoare mari, și cu care un singur om face aceeași treabă mult mai rapid…
-
costa🤪 in schimb, am vazut in serbia(astia cre’ ca au bani multi, au castigat la ceva loterie intergalactica, altfel nu-mi explic) pe zeci(sute?) de km lungime (jdemii de hectare probabil, ca pe latime erau si peste 10 metri teren de diverse inclinari) ca se cosea iarba pe lateralele autostrazii(!)
O lege facuta de smecheri , de parlamentari, care sunt proprietari de ternuri au probabil hectare de teren , sa nu poti amenda cand e vorba de sanatate publica si contribui la imbolnavirea a mii de oameni ce avertisment mai vrei domnule proprietar nepasator si arogant ?
Pana nu se schimba legea sa se poata da direct amenda nu le va pasa , etapele ce trebuiesc respectate in momentul de fata trece cara se scutura polenul pana se da amenda
O lege facuta de smecheri , de parlamentari, care sunt proprietari de ternuri au probabil hectare de teren , sa nu poti amenda cand e vorba de sanatate publica si contribui la imbolnavirea a mii de oameni ce avertisment mai vrei domnule proprietar nepasator si arogant ?
Pana nu se schimba legea sa se poata da direct amenda nu le va pasa , etapele ce trebuiesc respectate in momentul de fata trece vara
-
tu n-ai toate tiglele pe casa daca ai impresia ca pe guvern il doare undeva de “sanatatea publica”
Ideologia Statului Maximal. Diferite pretexte pentru a da de lucru armatei de funcționari publici plătiți din impozitele noastre.
-
da’ in afara de minimal si maximal, cred ca mai exista ceva, nu? poate gasim ca optimul este undeva intre extreme, sau mai nou exista doar extreme? zic ca daca stim #aria cercului, poate stim un pic mai mult? vedem unde se anuleaza derivata si intr-unul dintre punctele alea gasim optimul ala? altfel, zic sa nu ne uitam la cifre fara sa le intelegem, adica hai sa stabilim cati politisti ne trebuie la total popülatie, cati medici, cati profesori, cati pompieri, cati asistenti sociali, cati la garda de mediu, cati la finante, cati functionari intr-o primarie, cati functionari la nivel central, cati actori la teatre de stat, cati angajati la filarmonici, cati militari etc etc. empiric, as zice ca din fiecare categorie de-asta optimul ar fi la media din UE, poate pe ici pe colo initial mai multi deoarece avem mai multe probleme care tre’ rezolvate.
si uite asa vedem ca problema angajatilor la stat nu e numarul, ci distributia(de calitate nu vb, pen’ ca e aceeasi ca in privat, atat ca la stat is mai multi procentual cu studii superioare. superioare… cat permite calitatea invatamantului subfinantat). si atunci poate ALEGEM pe unii care desfiinteaza nu spitale si scoli, subfinanteaza politia, cheltuie bani pe submarine si avioane, arunca cu bani la oengheuri care fac scandal si studii, ci pe unii care desfiinteaza posturi clientelare prin administratie(locala, centrala)
#sunt multi…asa o fi, dar UNDE?!? ce categorii, ca in multe locüri is mult prea putini, zic.
#🤪
-
Ai uitat de judecatori. Si de grefieri.
-
ei, na. tu crezi ca eu ma apuc sa fac analize cap-coada ale intregului sistem intr-un comentariu? “ai uitat”😂🤣😂 Cine a intrat intr-o sala de judecata, stie cate dosare se judeca intr-o zi, cine nu… sa mearga sa vada, e intrarea libera. bine ca n-ai zis ca am uitat de “nici noi nu mai stim cati suntem”🦉 ,e si aia o categorie😜
eu incerc sa arat cateva elemente si cateva exemple de care sa tina seama cine are chef si macar 2 neuroni, in loc sa arunce doar cu judecati de “valoare” sau cu placutze suedeze intr-o parte sau in alta. altfel, “sa fie bine, sa nu fie rau” da’ noi in cel mai bun caz sa alegem strict emotional, pe niste unii politruci(stim noi pe unu’ vesnic in concediu de preferinta de lux care s-a autointitulat asa), si apoi sa ne miram ca de ce nu e bine. pai n-are cum daca:
#🤪 -
ps exista diversi indicatori economici, sociali, exista statistici eurostat, da’ cine sa se uite vreodata, “cetateanul” roman care stie el cine(categorii intregi) e de trimis la “brutarie” sau in cratima ma-sii si gata, se rezolva toate?
#🤪
-
-
Vorba multa saracia omului!! Multa gargara si praf in ochi la prostime. Ce tot atatea somatii, ai trimis somatie dupa o saptamana verificare nu ai rezolvat problema amenda modica,dupa inca o saptamana tot aceeasi problema amenda maxima!!
Dar din pacate nu se vrea rezolvata aceasta problema ca multe altele….