Tinerii sunt atraşi atât de locurile de muncă oferite de companii la JobShop, în special cei din anii terminali, cât şi de oportunităţile de practică din cadrul firmelor, cei din primii ani de facultate. De la programator IT la inginer automotive, studenţii completează formulare pentru a lucra încă din timpul facultăţii.
Slujbele oferite sunt fie part-time, cu orar flexibil, în funcţie de orele de la facultate, fie cu normă întreagă. Mulţi tineri sunt nerăbdători să devină independenţi financiar. „Am mai lucrat peste vară, la o firmă, în programare. Acum am aplicat la trei companii de automotive. Sper să mă angajeze pentru că la vară termin facultatea şi după aceea e mai greu să îţi găseşti de lucru dacă nu ai experienţă”, crede Andreea Vlad, studentă la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii de Vest din Timişoara.
De partea cealaltă, reprezentanţii societăţilor prezente la JobShop le oferă studenţilor atât posibilitatea de a face practică, cât şi multe locuri de muncă. Tinerii au peste o sută de locuri de muncă la dispoziţie, evenimentul fiind un bun prilej să-şi găsească un job în special pentru studenţii de profil real. Peste 30 zeci de firme sunt prezente cu standuri în holul Facultăţii de Electronica din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, marţi şi miercuri, în cadrul JobShop 2011.
Salarii intre 800 si 1500 de lei pentru studenti, la JobShop 2011
Studenţii care aplică la firmele prezente cu stand la JobShop 2011 se pot angaja direct de pe băncile facultăţii. Salariile nu sunt la fel ca ale angajaţilor cu vechime, dar tinerii nu au de ce să fie nemulţumiţi. Leafa variază între 800 şi 1500 de lei pentru începători.
Studenţilor care sunt sunaţi de angajatori, după ce au depus CV-uri şi au completat fel de fel de formulare pentru a intra în baza de date a companiilor din Timişoara, le sunt propuse salarii ce oscilează între 800 şi 1500 de lei, în funcţie de tipul slujbei. „Noi le oferim un job de software developer. Salariul îl negociem cu viitorul angajat. În general, pentru tinerii fără experienţă, pe care mai trebuie apoi să-i şi trimitem la training ca să-i pregătim, salariul variază între 1200 şi 1400 sau 1500 de lei“, ne spune reprezentantul uneia dintre firmele prezente la JobShop, o multinaţională cu sediul în Timişoara.
Odată angajaţi, tinerii sunt instruiţi de specialişti din cadrul companiei şi sunt treptat integraţi în modulele pe care lucrează firma. Acest proces durează şi câte şase luni, până când tânărul angajat termină procesul de pregătire şi începe să lucreze efectiv. Absolvenţii care aleg domeniul resurselor umane pot primi între 800 şi 1000 de lei în primul an de la angajare.
În fiecare an au loc evaluări şi sunt oferite măriri ale remuneraţiei. Pe lângă salariu, angajaţii primesc bonuri de masă şi prime pe parcursul anului, de sărbători. Cei care doresc să se ocupe atât de şcoală cât şi de job, adică să lucreze part time, pot primi până la 800 de lei, dar rămân fără bonuri de masă. Avantajul acestora este că programul este flexibil şi îl pot stabili în funcţie de cursurile de la facultate. Şi aceşti tineri sunt instruiţi de specialişti, trimişi la traininguri, iar la finele facultăţii ei pot deveni angajaţii full time ai companiei.
Firmele le oferă tinerilor şi stagii de practică, câteva sute de studenţi urmând să fie primiţi să desfăşoare activităţi în cadrul celor peste 30 de firme prezente la JobShop 2011 la Timişoara. „Mulţi dintre cei care fac practica aleg să rămână la noi angajaţi. De aceea compania noastră s-a prezentat la eveniment doar cu ofertă de practică. Avem aproximativ 80 de locuri pentru studenţi, pentru cele trei luni vară. Vor fi plătiţi, vor lucra câte opt ore pe zi, iar la final pot rămâne la noi“, a recunoscut specialistul în Resurse Umane al unei firme timişorene prezente cu stand la JobShop.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!