Copii, părinţi şi bunici s-au adunat, cu mic, cu mare, să privească, prin lunetele Observatorului Astronomic din Timișoara, eclipsa totală de lună care a început imediat după ora 21. Un eveniment văzut, de altfel, foarte bine şi cu ochiul liber, deoarece a fost o seară senină şi luminoasă.
Cei care au ajuns imediat după ora 21 au putut vizita şi interiorul Observatorului Astronomic, cupola – unde au aflat care este diferenţa dintre lunetă şi telescop -, iar copiii s-au servit cu vişine din pomii care înconjoară clădirea din mijlocul parcului.
„Am venit să vedem cum este o eclipsă şi alte planete”, a spus Adriana, una dintre tinerele vizitatoare. Cei mai mulţi vizitatori au venit în pereche sau în grupuri, din curiozitatea de a vedea cerul prin telescop, după cum au mărturisit chiar ei.
Până ca astrele cereşti să se dezvăluie curioşilor, adică după lăsarea întunericului, copiii s-au bucurat într-un joc de-a Luna, Soarele şi Pământul, iar astronomii amatori şi-au montat câteva lunete pentru a se bucura de eveniment.
„Pentru noi nu este nimic extraordinar ce se petrece în această seară, dar pentru publicul larg este un moment interesant”, a spus dr. Farkas Laszlo, cercetător principal în cadrul Observatorului Astronomic din Timişoara, cel care le-a mai vorbit vizitatorilor despre aştri, constelaţii şi sateliţi. Potrivit acestuia, Observatorul Astronomic mai poate fi vizitat şi în alte seri de către public, dar numai atunci când este vorba de grupuri şi nu de persoane individuale.
Cei care doresc să afle informaţii în plus despre vizitarea obiectivului pot suna la numărul de telefon 0256/ 275.092 pentru programare.
După spusele specialiştilor, se doreşte în continuare mutarea Observatorului Astronomic pe Muntele Mic, acolo unde condiţiile de observare şi lucru sunt mult mai bune decât în oraş, dar încă nu există fonduri pentru acest lucru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!