La 30 martie 1946 este înființată Opera Română din Timișoara prin decretul semnat de Regele Mihai I, transmite Muzeul Banatului Timișoara. Este o companie națională de operă, operetă și balet, instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România.
Primul consiliu administrativ a cuprins personalități marcante ale vremii, cum ar fi Aca de Barbu – director și regizor artistic, Traian Nicolau – director artistic, Mihai Bota – director administrativ, Gheorghe Marianciu – secretar studii muzicale, Gheorghe Pavel, Traian Mihăilescu, Herman Klee, Constantin Daminescu – dirijori, Mercedes Pavelici – maestru de balet, Ionică Mihai și Eugen Gropșianu – regizori.
„Construcția clădirii Palatului Culturii care găzduia Opera a început în 1871, după planurile arhitecților renumiți în Europa pentru realizarea a numeroase săli de teatru (Budapesta, Viena, Odessa) Helmer și Fellner și a fost terminată în 1875”, spun cei de la MNaB.
Clădirea în care funcționează Opera Română din Timișoara, un adevărat simbol al orașului, a fost devastată de-a lungul vremii de două incendii. Primul a avut loc în 1880, reconstrucția durând doi ani, iar al doilea în 1920, care a mai lăsat intacte doar aripile laterale ale clădirii.
„Reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale, cea principală și sala de spectacole (cu 686 de locuri) îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului”, spun reprezentanții MNaB.
Primul spectacol a avut loc în 27 aprilie 1947, cu opera „Aida“ de G. Verdi. Pe această scenă au evoluat numeroși artiști și s-au montat sute de premiere. Pe 24 septembrie 2004 se conferă instituției titulatura de Operă Națională. Clădirea este și un simbol al revoluției anticomuniste, iar imaginile din 1989 au înconjurat o lume întreagă. „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, „Jos comunismul” s-au auzit din balconul Operei Române.
În prezent, în această clădire își desfășoară activitatea patru instituții de artă: Opera Română, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”. Imobilul este acum în renovare.
Trimite articolul
XPoate in cincinalul urmator se termina si santierul de la Opera. A trecut anul de cand o mana de meseriasi au dar jos travertinul iar acum abia terminara cu tencuitul. Probabil prin 2023 vor organiza excursii pentru japonezi pe schelele santierului
-
Proiect de suflet, lasat mostenire, al tractoristului narcisist megaloman ulta cinstit si ultracorect Nicolae Robu!!!
Din pacate, reabilitarea fatadei Operei treneaza mult prea mult, luni intregi nu s-a miscat nimic pe acest santier…..cand putem spera sa o vedem finalizata!?