S-au făcut două tratamente anti-țânțari anul acesta la Timișoara, atât din aer, cât și de la sol. Degeaba. În ultimele zile, timișorenii au fost pur și simplu terorizați de țânțarii care s-au bucurat din plin de perioada ploioasă. În 30 iunie a fost ultima zi în care avionul de dezinsecție i-a trezit pe timișoreni, dar asta nu înseamnă că i-a și ferit de insecte. Dacă din 1 iulie a plouat torențial peste Timișoara, țânțarii au reapărut imediat.
„Dacă facem dezinsecție aeriană omorâm țânțarii din aer. Cu cea de la sol omorâm larvele care eclozează. Dacă o perioadă nu a plouat și ei au depus ouă (…), în fiecare zi o femelă depune câte 300 de ouă. Dacă sunt 1 milion de țânțari, într-o singură zi pot fi 300 de milioane de ouă. Ele stau pe pământ, în iarbă, dacă n-a plouat două săptămâni nu se înmulțesc. Când a venit o ploaie, atunci toate ouăle astea eclozează și apare fenomenul acesta exploziv de un număr foarte mare de insecte”, ne-a explicat Alexandru Badea, directorul societății DDD care a semnat contract cu Primăria Timișoara.
Cel mai bine după ploaie
Potrivit șefului Coral Impex, tratamentele ar fi mult mai utile dacă s-ar face exact după ploaie.
„Cel mai bine este după ploaie când ei se înmulțesc mult. La sol se dă pe ouă, dar numai dacă e umed terenul. Trebuie să băltească în apă ca să fie distruse, doar când eclozează larvele pot fi distruse cu substanțele noastre. Noi putem să dăm oricât, dacă ele sunt puse pe sol și nu e umed. Practic omorâm larva, nu oul, omorâm când eclozează”, ne-a mai spus Badea.
El vrea să revină din nou în Timișoara, deși societatea pe care o conduce nu și-a primit banii pe toate intervențiile făcute până acum.
1 milion de euro/an
Primăria Timișoara a semnat la sfârșitul lunii aprilie un nou contract subsecvent cu firma de DDD Coral Impex, care se ridică la aproape 1 milion de euro (4,6 milioane de lei cu TVA – n.r.) și are o valabilitate de un an.
Primul tratament împotriva țânțarilor s-a făcut în a doua jumătate a lunii mai, când primăria a anunțat atât dezinsecție aeriană, cât și dezinsecție terestră, dar și deratizare. Din 16 iunie fusese anunțată a doua intervenție, aeriană și terestră, dar aceasta a fost decalată din cauza ploilor. Tratamentele au fost reluate în perioada 21-30 iunie.
„Tratamentele se execută periodic. Ca să menții un grad scăzut de insecte trebuie să faci tratamente repetate. Noi am făcut când am făcut și acum a venit din nou perioada când se face. Au fost și ploi foarte puternice. Posibilitatea reinfestării este mult mai mare, ei nu sunt exterminați, noi diminuăm numărul lor, adică menținem un nivel scăzut de infestare. Dacă nu se tratează periodic reapare și infestarea. Trebuie dat în fiecare lună. Noi trebuie să facem cam șapte tratamente într-o singură lună ca să fie eficient. În general, primăriile nu prea au bani ca să susțină toate acestea”, ne-a declarat Alexandru Badea, directorul firmei Coral Impex.
Am stat 5 ani fără dezinsecție
Timișoara are din nou firmă de dezinsecție, dezinfecție și deratizare din aprilie 2019, după cinci ani și jumătate în care nu s-a stropit deloc și procese în instanță. În primăvara anului trecut, muncitorii de la Coral Impex au fost aliniați la marginea orașului cu tot cu utilaje și au făcut o demonstrație de muncă într-o parcare. Contractul semnat cu primăria spune că firma de DDD trebuie să aibă cel puțin 16 angajați în Timișoara.
Pentru ca tratamentele DDD să aibă efect, timișorenii trebuie să ia și ei măsuri în gospodării și riscă amenzi dacă nu efectuează lucrări de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Sancțiunile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.500 de lei pentru cele juridice.
Coral Impex SRL din Ploiești primește 18,4 milioane de lei cu TVA pe patru ani din bugetul Timișoarei, aproape 4 milioane de euro, deși licitația era estimată la peste 10 milioane de euro (46,02 milioane lei cu TVA – n.r.). Municipalitatea trebuie să semneze patru contracte subsecvente în patru ani, câte unul în fiecare an.
Trimite articolul
XAstia de la Coral impex NU AU STROPIT LA SOL s-au dat cu avionul vreo cateva zile si au plecat la alte orase unde au contract…
Cu acelasi avion trebuie sa stropeasca si la Cluj, Ploiesti, si Bacau. Stie cineva cate contracte “au castigat”?
Acum fac cateva ture 2-3 zile in fiecare loc unde au “castigat” contractul si incaseaza zeci de milioane de euro pe an.
Bataie de joc. Este la fel ca si atunci cand nu a fost dezinsectie 5 ani la rand nu este nici o imbunatatire.
-
MARE ADEVAR !!! ZICI CA AU STROPIT CU APA ! Sunt mai agresivi tantarii decat atunci cand nu s-a stropit deloc.
-
Pentru ca au stropit cu ceva ce numa i-a enervat, de-asta sunt agresivi. Se răzbuna pe pe noi.
-
-
Otraviti orasul cu avioane, gradinile si pomii fructiferi!! asta e o metoda de exterminare tip genocid uman!! Unii mai si mananca din gradinile de langa casa, nu toata lumea sta la bloc! Votez NU pt stropire cu otrava!!!
Buna ziua,
Nu se poate sta afara din cauza tantarilor in Timisoara si in Dumbravita. Daca doriti o comparatie , anii trecuti nu a fost asa de rau ca anul asta.
deci e foarte predictibil, nu iti trebuie facultate ca sa te ocupi de tantari !!
Evident dupa ploaie+caldura iese o noua generatie de tantari
Ce trebuie facut? pai stropit imediat in masa din avion cu GPS pt a nu scapa nici o zona !
degeaba dai doar cu spritul din Jeep pe strazi pe asfalt si trotuar, cand ei stau si depun oua in putinele spatii verzi curti-gradini
intotdeauna o sa se gaseasca oameni ce nu au sprit sau substante sau batrani su chiar case parasite ce nu pot efectua ei singuri stropiri in curte si gradina !
Interesant:
5 ani nu am avut atati tanatri cati avem acum in doar cateva zile dupa marea stropire.
Stropire care nu trebuia sa se intample daca se uitau la prognoza meteo.
Bani aruncati poate se sesizeaza careva.
Ce sa zica cei care stau in tari cu umiditate crescuta. Nu de alta dar in loc sa zica ca a folosit o solutie necorespunzatoare, e mai simplu sa dai vina pe vreme. Sigur sunt si alte substante care se utilizeaza in tari ploioase (gen Anglia).
Nu stiu ce fel de tantari .. capuseaza‘‘ bugetul Primariei Timisoara si ce apa de ploaie folosec la dezinsectie!?
Stau si ma intreb cum naiba in Berlin care este strabatut de 3 fluvii si inconjurat de aproximativ 3000 de lacuri(zona Berlin-Brandemburg ) dupa dezinsectie nu sant tantari!?
Si acolo ploua ,e soare cald dar NU exista problama tantarilor….
-
tantarii nemti e prosti…precum neamul romanesc intreaga fauna a tarii e mai jmechera si cu motz ca restul lumii, in Romania tzantzara naste puii la loc ferit, aproximativ o ora dupa dezinsectie. Fac si family planning, inainte sa se fta se uita pe accuwheater la starea vremii pe urmatoarele trei luni sa stie exact cand sa nasca, sa nu prinda seceta. De asta zic, chit ca am sa fiu numit xenofob, ca tantarii nemti este mai prosti.
Confirm…ieri m-am plimbat prin oras si tantarii muscau inca de la ora 16:30…nici macar nu asteptau inserarea.
O intrebare pentru tampitul care debiteaza tot felul de explicatii…de ce in alte tari dezinsectia se face cu succes an de an? De ce acolo tantarii si vremea nu reusesc sa pacaleasca firmele de dezinsectie asa cum este cazul in TM?
si o intrebare de final: de ce primaria incheie contracte de dezinsectie daca aceastea nu functioneaza?
-
Cine naiba să încheie contracte eficiente, că dacă-l pui pe nesimtitul din fruntea primăriei habar nu are cum se întocmește un contract? Un singur cuvânt îi caracterizează pe cei din primăria Tm.- incompetenți.
-
Problema este de ce nu îi dă primăria în judecată pe ăștia care nu onorează contractele! Să ia și pielea de pe ei pentru daune!
-
Deoarece in luna aprilie si mai contractele cu statul s-au dat fara licitatie si nu poti sa dai in judecata pentru lucru prost facut cand iti primesti dreptul din contractele date cu dedicatie.
-
-
Probabil dezinsectia e ca si dezinfectia din spitale..Testeaza cineva solutiile?
-
Asta-i nene, de câte ori zbura altă dată avionul ăla, se vedea in urma lui vreo sase dare de culoare ceva mai închisă decât aerul, și imediat trebuia să te adăpostești că venea pulverizarea peste tine, dar anul ăsta nu s-a vazut nimic in urma avionului, si nici n-a cazut nimic la sol … păi dacă nici spitalele nu se prea dezinfectează, după cum citești in presă, ce să mai zici de văzduh …
-
Nu inteleg, daca e mai bine sa stropesti dupa ploaie, de ce nu s-a stropit dupa ploaie!? Ca ploua de ceva timp…. Iarasi lucruri facute ca sa fie bifate…
Tântari, ambrozie…..si câte or mai fi. Cum se face ca în alte tari, situate pe aceiasi paralela, nu exista asemenea probleme, sau cel putin sunt irelevante?! Unele firme, fara experienta, fara cunostinte tehnice sau biologice, fara produse adecvate si ecologice, încaseazà milioane (de Euro, desigur). Degeaba. Nu se schimba nimic, în afara de un transfer bancar…..si vizite la dermatolog.
As întreba pe Parazitul Sef: va este greu sa va informati la nivel UE? Aveti legaturi cu alte tari care au întâmpinat astfel de probleme si le-au rezolvat (demult)?
Tot nu am înțeles ceva;smecherul cu dezinsecția a fost angajat sa explice de ce nu se poate face dezinsecția, sau sa facă efectiv dezinsecția ?
Minciuni. muie robu si muie firmelor de partid
Bine ca ati stropit in zilele ploiase.
Acum multi ani cand se stropea din avion, vedeam ceata/dara dupa avion de la substantele date. Trebuia sa ma adapostesc ca picau pe tine picaturi, patau ochelarii, etc. Acum nu am vazut nimic. Se plimba cu avionul sa-si faca orele de zbor doar. Am vreo 30 de muscaturi si am inghitit vreo 3 tantari ca-ti intra si in gura si in nas.
La Lugoj, Caransebes, Resita situatia e identica… nu stiu la Arad.
Dați iarăși subtil vina pe cetățeni, prin afirmația cum că cetățenii trebuie să-și facă dezinsecție, ca să aibă efect!. Foarte convenabil gândiți… Eu folosesc pastile anti-tantari. Dar câți sunt dispuși să le folosească, în special cei cu copii? Dacă se stropea cum trebuie și cu substanțele care trebuie, nu mai erau țânțari. Politicieni neserioși și de tot kktul.
:)) avionul asta toata ziua a zburat deasupra strazii traian vuia intre girocului si sagului, daca ies seara pe balcon , am pus-o, nici o diferenta, te mananca de vii, poate a stropit cu apa de la robinet
Stropirea se face prin aprilie, cand se depun primele oua. Am mai scris aici la vremea respectiva, dar eu sunt un simplu cetatean si nu ma baga nimeni in seama. Problema cu tantarii e ca ei nu au multa intelegere pentru procedurile Primariei, nu inteleg ca licitatia pentru stropire incepe cand vrea muschii primarului, ei nu au rabdare pana cand se incheie licitatia, si alte birocratii din astea. Lighioanele isi urmeaza datian de generatii, in fiecare an la fel si zeci de mii de administratii din intreaga lume stiu asta. PMT nu pricepe, prea ocupati cu fantani imaginare.
Un Prim-sinistru de cea mai joasa speta, un betivan! El terorizeaza toata tara, toti cetatenii, Guvernul ametit a reusit sa produca NEINCREDERE IN TOTI CETATENII. Pana si ultimul liberal isi da seama ca Orban Ludovic care a facut facultatea 5 ani si a profesat aproape 2 este doar un oportunist, un carierist, un filfizon. Sa gonim toti smecherii si vom avea si o Timisoara fara tantari, fara ambrozie.
-
Auleooo. Deci voi contiuna eu pentru tine: Gates , Soros , vaccinuri cu autism,flacara Violeta, Elodia traieste, Dragnea e nevinovat iar Voiculescu martir, Iohannis e nazist si taie pensii, cuplurile gay au infiat toti orfanii , au distrus familia traditionala si in maxim 2050 Romania nu va mai exista. Am uitat ceva?
-
Da, ai uitat, cred că merităm toate astea …
-
Pai,daca stiu de ca este ineficenta operatiunea de ce nu fac cum trebuie?eu cred ca stropesc cu un fel de PIS-WASER dar iau bani la greu!
Asa de multi tantari nu am vazut niciodata in TM, si au mai fost ani ploiosi, nu stiu ce sa cred… nu vad nici un efect al dezinsectiei, si s-au platit atatia bani…
La gospodarii intra si blocurile turn de pe Gheorghe Lazar, care au piscina in subsol? Practic e crescatorie de tantari acolo.
Practica firmelor prestatoare este bine cunoscută, adică nu-și fac treaba. Plimbă avioanele prin oraș să vadă lumea ca ei fac ceva, în realitate mimează stropiri contra tăntarilor. Atâta timp cât reprezentantii primăriei nu verifică firma prestatoare din punct de vedere a modului de indeplinirie a clauzelor contractuale, prestatorul încasează bani publici nemeritat, culpa este și la primarie, probabil că știu acest aspect. Așa se întâmplă când nu răspunde nimeni.
Parca au stopit cu oua de tantari astia, jur. Deci pana sa stopeasca era mai bine. Iar prostilor, daca stiati ca daca vine ploaia nu are efect solutia, pai la ce ati mai dato, doar asa ca sa fie bifata actiunea? e ca si cum dai decorativa pe o casa, si la 2h vine ploaia. pai suntem in sec 21, cam stim cand vine ploaia, aproximativ macar.
Ei nu știu så urmărească prognoza meteo și să aleagă zilele când pot face dezinsecția?
“Lucreaza” blestemul celor treziti la ora 6.30 AM….ca la ora 9.00 AM avionul zboara altfel si nu se putea face ”stropeala”…
Stropitul cu avioane este ineficient. Harburile de pe Cioca stropesc culturi agricole de la 10m … asa sunt gândite, si nu peste blocuri de 20 30m si nu peste străzi unde este un curent de aer. Sa creada Lae idioten ca ploua si ies ouăle. Si peste Dumbrăvița au dat cu acelasi harb cu apa cu aghiazma. Suna clar a sifonare de bani cu umbrela PeSeDe aka Dobras si intersele private de pe Cioca paravan sa justifice locul prin dezinsecția superficială in interesul Timișorenilor.
-
Intr-o țara civilizata aceasta firma nu mai încasează onorariul. Eventual plătește din propriul buget disconfortul creat cetățenilor. La noi…???explicatii despre reproducerea țânțarilor …
Da cum se face ca pe vremea lui ciuhi, cand a inceput prima data dezinsectia nu se inmulteau tantarii asa????
E clar ca pe vremea lui robu sug penelistii sangele mai ceva ca tantarii, dar chiar asa, cu explicatii de copii mici???
Asta e motivul pt care a-ți ținut aspresoarele pornite în parcul de la Flora, aproape 12 ore?! Să îi înmulțiți
Tot ce zice asta este o mare minciuna. In loc sa spună ca este incompetent pentru ca este roman, pentru ca sa născut intr-o țara blestemata de Dumnezeu, spune ca este din cauza ploii. La fel ca guvernul care numără cazuri de covid prin BEC…. toți sun corupți fără margini și toți trebuie distruși imediat.
Inainte se vedea si efectul tratamentelor din avion cadeau toate insectele la 10 min.dupa trecere.Acum se fura numai banii.Pretul desinsectiei era 200.000e pe an.DNA Good Morning
Bai deci asa tantari niciodata, is multi si imediat te pisca, nici pe camp la orice apa sa mergi nu e ca in timisoara ,is tot muscat numai poti sa iesi din casa , tutzi robule.
Ciudat cumde Covid se raspandeste prin n modalitati si nu si prin tantari!?!?!?
Or avea covid tantari au devenit mai paternity 😁😁😁😁👍
Nu știu cu ce stropesc, dar toata grădina și toate florile s-au îngălbenit de cand cu avionul. Ca sa nu mai spun că și ziua e plin de tantari și muște. Nu am mai prins atatia tantari și atât de agresivi.
Vrăjeală ieftină! Am fost în Austria și nu am văzut o mușcă, ce să mai zic de țînțari. N-AU PIC DE RUȘINE!