La RIUF sunt prezente 43 de instituţii de învăţământ din întreaga lume, care oferă programe de studiu tinerilor bănăţeni. Din Uniunea Europeană sau din Australia, multe dintre universităţi caută viitori studenţi pentru cursurile lor. Taxele de şcolarizare, principalul punct de interes al tinerilor, variază între zero şi peste 3 000 de lire sterline. În Danemarca sau Suedia, tinerii din UE nu plătesc taxă de şcolarizare. Ei îşi achită doar cazarea, care se situează undeva în jurul a 300-400 de euro lunar. „Cu un part job, unde lucrezi cel mult 10 ore pe săptămână, poţi câştiga suficient cât să-ţi plăteşti cazarea, mâncarea şi să ai şi rest de distracţie“, spune Andrei Hanganu, PR al Asociaţei Educativa, organizarea Târgului Universităţilor.
În Olanda şi în Marea Britanie, chiar dacă taxa de şcolarizare este mare, tinerii pot cere un împrumut de la guvernul ţării unde studiază, pentru plata acesteia. „Guvernul le pune condiţia ca, după ce se angajează şi ajung la un anumit plafon salarial de, să zicem 20-25 000 de lire pe an, fostul student, actual angajat, returnează împrumutul“, a continuat Andrei Hanganu.
La ediţia din acest an a RIUF au venit la Timişoara 43 de universităţi. Dacă la Bucureşti, în urmă cu două zile au fost aproximativ o sută, numărul mai mic al expozanţilor de la Timişoara este explicat prin lipsa spaţiului. La Iaşi, în 17 martie, vor fi sub 40 de universităţi prezente, din aceeaşi cauză. Oferta educaţională a instituţiilor prezente este una complexă, care acoperă un spectru larg de posibilităţi.
M.M. Hojda
Citiți principiile noastre de moderare aici!