Peste 70 de expozanţi de toate vârstele au sosit la cele două târguri de la Muzeul Satului din Timişoara. La Târgul meşterilor populari participă aproximativ 40 de expozanţi din diferite zone ale ţării. Vizitatorii pot admira şi cumpăra vase din ceramică, ţesături, picturi pe lemn, sculpturi şi multe altele.
Unul dintre cei mai mici expozanţi este Alex Perţa, din Maramureş, de numai 9 ani. „Fac icoane, măşti, chipuri de oameni din lemn, de la 5 ani, le fac după şcoală, am învățat de la bunicul. Într-o oră şi jumătate fac o icoană din lemn. Îmi place foarte mult. Am mai fost la târguri cu bunicul”, ne-a povestit Alex.
„Eu fac linguri, vase, toate din lemn, pentru ornament. Nu prea cumpără oamenii, prea puţin… cei care cumpără sunt din străinătate sau de pe la pensiuni. O lingură o vând cu 5-10 lei. Mai fac şi linguri din lemn, ca să le folosească oamenii la mâncare, dar numai la comandă”, ne-a spus un alt expozant, din Hunedoara, Ilie Ieremia.
„Eu am costume populare făcute de mine. Un costum complet costă între 800 și 1.200 de lei, depinde de broderie. Durează mult timp până faci un astfel de costum. La unele lucrez chiar și o lună. Un costum de copii costă cam 300 de lei. Mai am opinci, ele costă 70 de lei, și brâuri la 200 de lei. Nu cumpăra lumea… Anul asta, dacă am făcut 200 de lei pe lună”, ne-a spus Valentina Ciaca din Timișoara.
La Târgul tradiţional de toamnă sunt prezenţi peste 35 de producători din ţară, dar şi din Ungaria sau Serbia. Ei au venit cu o mulţime de bunătăţi pentru timişoreni: miere, ţuică, vin, cârnaţi sau preparate culinare gătite în aer liber.
„Am adus caş dulce, costă 18-20 de lei kilogramul, caltaboşul e la 20 de lei kilogramul. Preţurile nu sunt fixe. Se mai negociază. Mai avem cârnaţi făcuţi după o reţetă tradiţională, afumați în rumeguş de cireş”, ne-a spus Ion Iancu, din Sinersig, judeţul Timiş.
În cele două zile, timişorenii vor avea parte şi de un program artistic susţinut de soliştii şi ansamblurile folclorice ale Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş. Târgurile de la Muzeul Satului Bănăţean se desfăşoară între orele 10-20, până duminică, iar intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!