„Târgul internaţional de toamnă” de la Jimbolia a fost organizat de Asociaţia Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat, în colaborare cu Primăria Jimbolia şi Asociaţia „Csekonics”. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două zile, sâmbătă şi duminică, la Centrul de expoziţie din Jimbolia, situat la ieşirea din oraş către graniţă. La târg, organizat în aer liber, au participat producători din România, din judeţele Timiş şi Arad, precum şi câţiva din ţările vecine Serbia şi Ungaria. Din păcate, nu au fost prea mulţi… Dacă organizatorii anunţau înainte de eveniment că se vor găsi fructe şi legume, de exemplu, acestea au cam lipsit. Au fost prezenţi doar câţiva expozanţi cu legume produse ecologic şi cu fructe uscate.
La târg s-au găsit în schimb tăiţei de casă, pâine bună, suc de mere integral din Banat, pentru care expozanţii, de la Sânnicolau Mare, garantau că este 100% natural, vinuri, must şi cognac, răchie din mere fermentate natural de la Groşii Noi din Arad, miere de diferite tipuri şi din diverse zone, de exemplu miere de salcâm din zona Brad, de tei din Valea Păiuşeni sau de rapiţă, tot din Arad, şi s-au găsit chiar vase de gătit, papuci de casă şi căciuli.
„Este prima dată când organizăm aşa ceva, a fost multă lume, singura nemulţumire este că nu au fost destui producători. Dacă ar fi fost şi mai mulţi ar fi fost şi mai frumos. La ora actuală sunt în jur de 30 de standuri, patru din Serbia, patru din Ungaria, din diferite locuri, şi bineînţeles din România. Cei de la sârbi şi de la unguri au venit cu produse naturiste, cu vin, cu tăiţei, cei din Kikinda, cu pâine, cei de la Mako, cu miere, cu ardei, boia, condimente locale şi produse biologice, ecologice, fiind producători de legume şi fructe”, ne-a explicat preşedintele Asociaţiei Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat, Csosz Ioan. Printre oaspeţi s-a numărat şi subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy.
Oricum, vizitatorii „Târgului internaţional de toamnă” au apreciat în special concursul de gătit organizat sâmbătă la Jimbolia. Bucătarii, în special cei unguri, şi-au dovedit priceperea la un concurs de bogracs, o mâncare tradiţională preparată la ceaun. „Sunt opt echipe înscrise, sunt diferite metode de a prepara acel papricaş, acea tocăniţă specifică: cu cartofi, cu găluşte de făină sau tocăniţă clasică fără niciun adaos, şi mai avem două echipe care fac din carne de oaie şi din porcul acela Mangaliţa care este deosebit de gustos, fără colesterol, fără grăsime. E concurs de bogracs. Primarul de la Jimbolia, care are experienţă, nu mai face tocăniţă, ci ciorbă de peşte. După jurizat şi mâncat urmează un program artistic”, a adăugat organizatorul, Csosz Ioan. „Astăzi am fost mai mult gazdă, am participat mai mult la condimentarea ciorbei de peşte”, a spus primarul din Jimbolia, Kaba Gabor, un maestru într-ale gătitului. De asemenea, de la serbare n-au lipsit mititeii, grătarele şi păstrăvul la grătar cu mămăliguţă.
Târgul poate fi vizitat şi duminică, cu începere de la ora 9.00. Intrarea este gratuită.
Citiți principiile noastre de moderare aici!