Călin Popescu Tăriceanu a fost coleg de partid cu Nicolae Robu, în vremea când actualul președinte al ALDE era membru PNL. Spune, însă, despre Robu și PNL că pozițiile reprezentanților partidului numai liberale nu sunt. Tăriceanu s-a referit la poziția liderului PNL vizavi de desecretizarea protocoalelor dintre SRI și Parchet.
„Observ că aveți un primar agitat în ultima vreme, care are poziții care numai liberale nu sunt. Domnul Robu poate are anumite temeri ca și colegul său de partid, domnul Orban (liderul PNL la nivel național – n.r.), de aceea văd că este un fervent susținător al menținerii protocoalelor, lucruri pe care le înțeleg din această perspectivă, această atitudine de a fi tovarăș cu instituțiile represive ale statului. Nu este o atitudine liberală. Domnul Robu poate să se califice cum vrea el, dar numai liberal nu. La PNL a mai rămas numai numele de liberalism”, a spus Tăriceanu, aflat vineri la Timișoara.
Într-o postare de săptămâna trecută pe Facebook, primarul Nicolae Robu se arăta în favoarea menținerii protocoalelor între aceste instituții.
”Păi nu e cel mai firesc lucru ca aceste instituții să coopereze în lupta împotriva corupției, într-o țară în care avuția națională a fost jefuită fără rușine și jaful continua întru sfidarea și sub neputința lor de a-l combate acționând fiecare pe cont propriu?! (…) Nu a devenit, oare, corupția, problemă de securitate națională, la anvergura la care ea a ajuns să se manifeste?!
Și-atunci, dacă este firesc ca aceste instituții să colaboreze, nu este logic ca acest lucru să se întâmple riguros, procedurizat, asumat, pe bază de protocoale semnate între ele și nu haotic, discreționar?! (…) Problema este că de aceste protocoale -eu sunt convins: perfect legale!-, unii -procurori, ofițeri, etc.- au profitat pentru a servi alte cauze decât cea națională, decât interesul public, încălcându-le litera și spiritul. Și aceștia trebuie identificați și pedepsiți, fără îndoială”, a susținut Robu în postarea sa.
În 19 martie, ministrul Justiției Tudorel Toader i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr începerea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor încheiate între Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și Serviciul Român de Informaţii.
Anunțul a fost făcut după solicitarea premierului Viorica Dăncilă în acest sens, care are la bază prevederile potrivit cărora „se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime”.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/tariceanu-despre-timisoara-capitala-culturala-europeana-trebuie-sustinere-de-la-bugetul-statului/2013493
Citiți principiile noastre de moderare aici!