Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, joi, pentru o jumătate de zi la Timişoara, unde s-a întâlnit cu membrii proaspătului înfiinţat Partid Liberal Reformator din partea de vest a ţării. După întâlnire, Tăriceanu a declarat că viitorul Preşedinte al României trebuie să aibă experienţă politică, el adăugând că dintre toţi candidaţii este cel cu cea mai mare experienţă în acest domeniu, în timp ce la polul opus ar fi Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi candidatul ACL.
„Nu poţi fi preşedinte, realitatea asta este, sărind etapele. Şi lucrul ăsta îl vedeţi la alţi oameni politici, la nivele ceva mai coborâte. Sunt oameni care au fost numiţi în funcţie de ministru şi care nu au putut să facă faţă pentru că nu aveau cultură politică, nu aveau experienţă politică, nu aveau experienţă managerială. Şi atunci când te propulsează cineva într-o funcţie atât de înaltă sigur că eşti confruntat cu atât de multe probleme încât nu eşti capabil să le faci faţă. Funcţia prezidenţială presupune o certă experienţă politică. Cu tot respectul faţă de adversarii mei de centru dreapta. Mă uit şi văd că experienţa lor este subţire rău de tot. Şi lucrul acesta este valabil începând cu domnul Iohannis. Saltul e uriaş de la primăria unui oraş la preşedinţia unei ţări, ţinând cont că primăria te îndreaptă în special spre rezolvarea problemelor administrative, iar la preşedinţie trebuie să fii capabil să rezolvi şi să abordezi probleme de politică externă, de securitate naţională, de apărare. Lucrurile acestea sunt în planuri total disjuncte”, a declarat Tăriceanu.
Dacă despre Iohannis a afirmat că nu are experienţa necesară pentru funcţia de Preşedinte al României, interesant este că Tăriceanu a avut numai cuvinte bune despre celălalt principal contracandidat al său, preşedintele PSD, Victor Ponta. Întrebat de reporterii www.tion.ro dacă Victor Ponta are experienţa necesară pentru funcţia de Preşedinte, Tăriceanu a răspuns: „După ce ai exercitat funcţia de prim-ministru timp de doi ani de zile răspunsul e simplu: e evident! Eu nu doresc să adopt un aer de autosuficienţă. Nu am niciun fel de reţinere să vă spun că la vârsta mea încă mai învăţ. Dar una este să pui cărămidă peste cărămidă când ai o bază şi alta e să o iei de la zero.”
De asemenea, tot răspunzând unei întrebări pusă de reporterii www.tion.ro, Tăriceanu a afirmat că Ponta are în acest moment cele mai mari şanse de a ajunge viitorul Preşedinte al României: „Eu nu ştiu dacă trebuie să îl văd. Uitaţi-vă la sondaje şi aşa pare. PSD are o bază electorală solidă, numeroasă şi au structuri solide şi în teritoriu şi votul se bazează şi pe performanţa structurii.”
Pe de altă parte, Tăriceanu, a ţinut să precizeze că nu Victor Ponta l-a ajutat să ajungă preşedinte al Senatului.
„Nu ştiu dacă Victor Ponta m-a ajutat să devin preşedinte al Senatului. Credeţi că Senatul poate să fie condus de oricine? Eu cred că Senatul este o instituţie care are dincolo de istorie, are şi prestigiu şi sigur că putem alege pe oricine: primul senator în ordine alfabetică. Dar eu cred că sunt şi alte considerente”, a mai spus Tăriceanu la Timişoara.
Legat de ideea sa de a-l suspenda pe Preşedintele Traian Băsescu la final de mandat, Tăriceanu a precizat că a avut surpriza ca PNL (partid care l-a susţinut pe Băsescu cât timp Tăriceanu a fost premier) să nu susţină această idee.
„Surpriza mea neplăcută a fost PNL-ul şi Iohannis, care puteau avea inteligenţa de a fi puţin mai nuanţaţi. Iohannis a şters cu buretele întreaga identitate politică recentă a PNL-ului. PNL-ul a fost din 2005-2006 un adversar redutabil pentru Băsescu, care ia dejucat planurile. Mai mult, în 2012, PNL-ul nu a avut niciun fel de ezitare în a contribui într-o manieră extrem de activă la referendumul de demitere a Preşedintelui. Iar ceea ce a făcut în aceste zile PNL-ul şi Iohannis este o mişcare care nu ştiu cum va fi digerată de foarte mulţi dintre susţinătorii PNL-ului”, a spus Tăriceanu.
El a mai explicat şi de ce evită să îl atace pe premierul Victor Ponta, fiind evident că lupta sa directă se duce cu Klaus Iohannis.
„Lupta între mine şi Victor Ponta se poate desfăşura şi fără să ne dăm în cap. Nu sunt adeptul acestui stil de politică impregnat de Băsescu în România ultimilor ani. Putem fi adversari politici şi să discutăm civilizat, cu argumente, nu să ne transformăm în duşmani politici care luptă la distrugerea celuilalt. Adică mă detaşez total de acest model de politică inspirat de actualul Preşedinte şi mă bucură că şi prim-ministrul a răspuns pozitiv acestui demers şi împărtăşeşte aceeaşi idee. Putem să facem în România şi trebuie să facem în România un spaţiu politic civilizat”, a concluzionat preşedintele PLR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!