Oamenii sunt hotărâți să meargă în instanță, iar eventuale procese ar putea duce la suspendarea hotărârilor de CL prin care se aplică supraimpozitarea. Există însă o altă modalitate prin care timișorenii pot să scape de taxa de paragină. Dacă încep lucrările, hotărârea prin care se aplică supraimpozitarea poate fi suspendată, susține primarul Nicolae Robu.
„După câte știu eu, legea ne permite, printr-o HCL, să suspendăm supraimpozitarea, în condițiile în care se lucrează efectiv. Unii au pus și schele și nu au făcut nimic, vrem să vedem că se lucrează efectiv. Se face o vizită la fața locului, va fi o comisie care va verifica și va constata că într-adevăr se lucrează și atunci se suspendă. Se monitorizează ce se întâmplă. Dacă este doar un început și apoi iarăși se stopează lucrările, se revine asupra deciziei. După câte știu, se poate face asta, așa le-am spus unor proprietari”, a explicat Robu pentru tion.ro.
Primarul Timișoarei susține că toate supraimpozitările sunt aplicate corect și că nu există temei pentru atacarea hotărârilor de consiliu în instanță. El crede că, de fapt, este vorba doar despre presiune, „explicită sau mascată”, pentru ca angajații din primărie să lucreze „timorat”.
„Cine calcă strâmb, trebuie sancționat. Cine are apartament în Piața Victoriei, în centru, și-l lasă în paragină trebuie să plătească pentru asta până când înțelege că este inadmisibil așa ceva. Și dacă n-ar fi fost o lege care să ceară întreținerea clădirii și să prevadă sancțiuni în cazul nerespectării exigenței respective, și atunci, de bun simț, din spirit cetățenesc, din respect față de orașul tău, ar fi trebuit să existe preocupare serioasă pentru buna întreținere a clădirilor, darmite în contextul actual, în care avem o lege punitivă. Facem uz de lege, să fie clar, nimeni nu va fi iertat, nu contează cine este proprietarul, toată lumea va fi pusă la supraimpozitare dacă nu înțelege să-și întrețină corespunzător clădire”, a precizat primarul Timișoarei.
Dacă timișorenii care au depus plângeri împotriva hotărârilor de consiliu merg mai departe în instanță, atunci ei pot scăpa de taxa de paragină. Dar nu pentru totdeauna, crede edilul-șef. Robu le recomandă să renoveze clădirile în care locuiesc și să nu le mai lase să se degradeze.
„Instanța poate dicta de la început suspendarea HCL până la rezolvarea pe fond sau poate să lase hotărârile să curgă și să dea o sentință corespunzătoare. Eu sper că judecătorii vor judeca corect, vor da sentințe drepte, în interesul orașului, și vom reuși să schimbăm fața orașului până în 2021. Acesta este scopul.
Din 2013 am făcut nenumărate apeluri la proprietari, am venit cu oferta de a avansa banii de reabilitare de la primărie, 50% rambursabili de către ei într-un orizont de timp de 10 ani și 50% cu titlul de grant, deci de cadou. Nici până azi, din 2013, nicio asociație de proprietari nu a venit să facă uz de această ofertă din partea municipalității. Eu cred că asta spune tot. Pur și simplu este vorba despre sfidare din partea lor. De aceea sunt acum atât de ferm pe poziție, simt că suntem în fața unei sfidări la adresa orașului”, a completat edilul-șef.
Unii proprietari de clădiri susțin că ei au început de multă vreme demersurile pentru reabilitarea clădirilor în care locuiesc, dar că procedura durează mult și încă nu au putut fi deschise șantierele. Este și cazul celor ce locuiesc în Piața Victoriei nr. 8, care au strâns ani buni bani pentru a-și renova imobilul din centrul orașului.
„Ultima notificare comunicată asociației a fost în luna ianuarie 2017, iar în urma acestei notificări asociația a contractat un arhitect, a început demersurile, a achitat 16.000 de euro pentru proiect și urmează a fi finalizat. Este un efort financiar făcut de asociația de proprietari, s-a conformat. Un alt aspect legat de oportunitate a fost că ar fi trebuit să existe raportul complet al persoanelor de specialitate, pe care să-l știm și noi, nu există așa ceva. Procedura modificată nu a fost respectată de către aparatul operativ al PMT. (…)
Am cheltuit sute de mii de lei pentru clădire. Există bunăvoință, dar nu există posibilitatea de a rezolva totul, de îndată și la timp. Un proiect pentru reabilitarea fațadei este mult mai amplu decât se crede. În Piața Victoriei nr. 8 au început demersurile, avem certificat de urbanism, avem proiect de arhitectură în lucru, este aproape finalizat”, a spus reprezentantul Asociației de Proprietari Piața Victoriei nr. 8.
Primarul Nicolae Robu le-a spus, printre altele, celor ce locuiesc în centrul Timișoarei, să se mute în Soarelui sau în orice alt cartier din oraș dacă nu sunt în stare să-și întrețină clădirile istorice.
„Dacă v-ați fi mișcat mai din timp, nu ați fi ajuns să fiți puși la supraimpozitare. Dacă v-ați fi mișcat mai repede, n-ați fi ajuns în situația asta. Dacă ajungeți să începeți lucrările, eu vă promit ajutor în privința autorizațiilor în sensul celerității, adică vă tratăm ca și cum ați fi mers pe filiere de urgență. (…) Nu o să ne prindă anul 2021 cu clădiri în paragină în centrul istoric, unde vom avea un milion și jumătate de turiști”, a conchis Robu.
Edilul-șef mai spune că va dispune o verificare, pentru a vedea câte clădiri istorice din cele pentru care a fost aplicată supraimpozitarea aveau documentații de reabilitare depuse în momentul în care au fost propuse pentru taxa de paragină.
Citiți principiile noastre de moderare aici!