Practic, prin OUG 114, guvernul propune ca din 1 ianuarie 2019 toate instituțiile financiar-bancare să plătească o taxă „pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc o anumită valoare. Taxa se stabilește pe baza mediei trimestriale a ratelor, atunci când este depășită valoare de 2%, explica ministrul Finanțelor, care preciza că impactul măsurii poate ajunge undeva la 3 miliarde de lei sau poate fi zero, dacă băncile decid ca ROBOR să fie până la plafonul de referință de 2%.
Taxa pe lăcomie afectează inclusiv societățile de termoficare din țară. La o primă vedere, Colterm ar avea cheltuieli de 700.000 de lei în plus, anual, ceea ce ar însemna mărirea tarifului la gigacalorie. Cum? Ne explică directorul societății.
„Taxa pe lăcomie este creșterea unei taxe, contribuția ANRE de la 0 la 2% pe cantitatea de energie produsă de regenerare. Acest lucru ar impune cheltuieli în plus anuale de câteva sute de mii, undeva la 700.000 de lei. Tot această taxă de 2% se mai adaugă și de la distribuitori, transportatori, până ajunge la populație. Acum e în discuție cum se aplică, nu se știe deocamdată. Furnizorii spun că dacă se adaugă și la ei, se adaugă și la distribuitori, atunci se ajunge la o creștere de 10%. ANRE spune că a fost formulată greșit în OUG, iar taxa se pune pe profit, cum ar veni”, ne-a declarat Emil Șerpe.
Potrivit șefului companiei de termoficare, prețul gazului este reglementat în OUG 114 (n.r. privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene) doar pentru populație, la 68 lei/MW, dar nu și pentru companiile de termoficare.
„Prețul gazului, în OUG 114, este reglementat pentru populație 68 lei pe Megawatt, nu scrie nimic de societățile de termoficare. Noi am avut intervenții la ANRE și la Ministerul Energiei, au spus că a fost o scăpare în ordonanță, ea se poate modifica doar cu altă ordonanță sau în parlament, unde e dezbatere. A fost în Comisia de Energie din Senat, au fost făcute propuneri, amendamente la lege și unul a fost chiar acesta. Și societățile de termoficare, pentru cota vândută populației, să fie aplicat un preț de 68 de lei. Am înțeles că amendamentul a trecut în comisie. Dacă trec amendamentele astea, nu ne afectează taxa”, a mai explicat Șerpe pentru tion.ro.
Pe marginea OUG care introduce și taxa pe lăcomie mai există un amendament în parlament, care spune ca centralele care produc pe cărbune să nu plătească această taxă, pentru că plătesc oricum pentru certificatele verzi, de CO2.
„Dacă nu se întâmplă modificările și populația cumpără gazul la 68 de lei, iar eu îl cumpăr la cât e pe piața liberă, unde va exploda prețul, pentru că mă aștept la prețuri de 200 de lei… e clar că atunci ne va afecta destul de mult. Încă nu știm cum ne va afecta. Va trebui să creștem și la populație… dar noi suntem optimiști și așteptăm o reacție pozitivă”, a mai spus Emil Șerpe pentru tion.ro.
Potrivit presei naționale, OUG 114 ar putea fi adoptată tacit de Senat fără un raport de la Comisia pentru buget chiar luni, 4 martie. Proiectul apare pe ordinea de zi a plenului de luni al Senatului, pentru adoptare tacită, pentru că a depășit termenul legal în care putea fi discutat și modificat, stabilit pentru 1 martie. Premierul Viorica Dăncilă a fost chemată să dea explicații opoziției, la Camera Deputaților.
Potrivit mediafax.ro, Comisia pentru buget a Senatului a amânat săptămâna trecută dezbaterea și adoptarea unui raport. A fost a doua amânare, solicitarea venind chiar de la ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse mai multe amendamente, chiar și cu câteva minute înainte de ședință. Vinerea trecută, un parlamentar UDMR a precizat că amânarea s-a făcut voit, pentru ca OUG să treacă de Senat fără raport de la Comisia de buget. OUG 114 are aviz favorabil de la Comisia economică a Senatului fără amendamentele depuse.
OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus nenumărate reacții. Actul a fost adoptat în decembrie de către guvern. Principalele prevederi sunt: prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; micșorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2160411″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!