Conform proiectului de hotărâre votat marți, 27 decembrie, de aleșii locali, în 2023 nu vom plăti mai mulți bani pentru proprietățile deținute. La rândul lor, taxele vor fi indexate doar cu valoarea inflației, de 5,1%, aferentă anului 2021.
Impozite și taxe locale pentru 2023
- Pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10 % asupra valorii impozabile a clădirii;
- Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii determinate
- Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii;
- Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.
Cote adiționale la impozitele și taxele locale
- Impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, precum și impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, se majorează cu o cota adițională de 50% din cota de impozit stabilită.
- Impozitul pe mijloacele de transport datorat de persoanele fizice sau de persoanele juridice se majorează cu o cota adițională de 50% fata de nivelul impozitului stabilit.
- Cota taxei pentru servicii de reclamă și publicitate este de 3%.
- Cota de impozit în cazul impozitului pe spectacole este de:
- a) 0 %, pentru spectacolul de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiție sportivă internă sau internațională;
- b) 0 %, în cazul oricărei altei manifestări artistice decât cele enumerate la lit. a).
Clădiri scutite de impozit în 2023
- În 2023, anumite clădiri vor fi scutite de plata impozitului. Printre acestea se regăsesc:
- Clădirile clasate ca monumente istorice de tip muzee ori case memoriale.
- Clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale.
- Clădirile restituite potrivit art.16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
- Clădirile retrocedate potrivit art. 1 alin. (10) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 94/2000
- Clădirile restituite potrivit art. 1 alin. (5) din Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 83/1999.
- Clădirile afectate de calamitați naturale, pentru o perioada de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului in care s-a produs evenimentul.
- Clădirea folosită ca domiciliu aflata în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b) si art. 4 alin. (1) din Legea nr. 341/2004.
- Clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice.
- Clădirile unde au fost executate lucrări în condițiile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor.
- Clădirile deținute de asociațiile de dezvoltare intercomunitară,
- Clădirile aflate în proprietatea operatorilor economici, în condițiile elaborării unor scheme de ajutor de stat/de minimis având un obiectiv prevazut de legislația în domeniul ajutorului de stat.
- Clădirile deținute de cooperațiile de consum sau meșteșugărești și de societățile cooperative agricole, in condițiile elaborării unor scheme de ajutor de stat/de minimis având un obiectiv prevazut de legislația in domeniul ajutorului de stat.
Cei care optează să plătească anticipat taxele și impozitele, până la data de 31 martie 2023, vor avea o reducere de 10%.
Pentru anul 2023, mașinile electrice sunt scutite integral de plata impozitelor.
Taxele și impozitele locale vor putea fi plătite la Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara (DFMT) din 15 ianuarie 2023, când activitatea va fi reluată la ghișee și online, dar și la sediile Poștei Române.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. Cum lucrează Primăria Timișoara în perioada sărbătorilor de iarnă
Timișorenii își vor putea plăti din nou impozitele și taxele locale la oficiile poștale
Trimite articolul
XAi putea chiar sa te muti in MH, am auzit ca acolo totul e mai ieftin. Cand erau mai mici taxele decat in alte orase (mai sarace ca buget), era bine? De ce nu scade Fritz impozitele, avea posibilitatea sa propuna asta, ia intreaba-l. Si vezi sa nu confunzi judetele cu localitatile, poti sa-ti muti masina pe Giroc, Dumbravita etc si platesti mai putin, ca in MH! 🤪; dar atat te duce, atat votezi. Tot unii ca tine l-au ales si pe robu… si uite asa din lac in fritz se duce la vale orasul. Iar votantii usere sa mai lase masinile si sa mearga cu bicicleta, trotineta, pe jos, cu trenul… sa scada amprenta de carbon. pai degeaba a fost fritz in partidul verzilor? Chiar ca ti se potriveste nickname-ul… societatea civila 😂🤪 adica cum ar veni… sa-ti muti masina pe MH 🤣😂🤣
#idiocracy
FF multe 🙂
-
Nu mai cred in unire deja de la 1859.
-
Dar in UE crezi? Schengen? Dar in Imperialism? Dar in dezbinare? Pari tu mai in etate, dar mai de pe la 1950, nu chiar 1859.
-
1960 dar repet, nu mai cred in unire de la 1859.
-
-
“taxele vor fi indexate doar cu valoarea inflației, de 5,1%, aferentă anului 2021.”
🤪
Cum adică nu au fost mărite? Chiar ne considera cretini? Cei 5% ce reprezintă? Numai sa ne jumuleasca știu, altceva nimic !