Timișorenii plătesc oricum impozite mai mari începând din anul 2019, mai ales dacă au mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. Tot de anul acesta avem și o taxă specială de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se cunune în altă parte decât la Casa Căsătoriilor, precum și o taxă hotelieră, zisă și taxa de turism, care este de 2% din tariful de cazare fără TVA.
Taxă mai mare de salubrizare, în special pentru firme
Crește însă taxa specială de salubrizare, plătită și anul acesta de timișorenii care nu au avut contract cu operatorul din oraș. „Are ca scop acoperirea cheltuielilor serviciului de salubrizare efectuat pentru colectarea, transportul, depozitarea și neutralizarea deșeurilor municipale nepericuloase de la utilizatorii serviciului efectuat pentru persoanele fizice și juridice care nu au încheiat un contract pentru prestarea serviciilor de salubrizare cu operatorul de servicii publice de salubrizare”, se arată în documentele primăriei și este achitată atât de persoanele fizice, cât și de cele juridice.
„Cuantumul taxei de salubrizare (…) este stabilit în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locatarilor existenți la respectiva adresă; în cazul persoanelor fizice și în funcție de volumul de deșeu generat/ lună comunicat de către operatorul de servicii de salubrizare, în cazul persoanelor juridice astfel: pentru persoane fizice din gospodării individuale și asociații de proprietari – 9,91 lei/persoană/lună; operatori economici și instituții publice – 330,05 lei/tonă”, se arată în proiectul de hotărâre care va ajunge în curând în atenția consilierilor locali.
Până acum, persoanele fizice din gospodării individuale și persoanele fizice asociate plăteau 7,89 lei/persoană/lună, iar persoanele juridice plăteau 113,17 lei/mc/ pentru deșeurile reziduale și 21,38 lei/mc pentru cele reciclabile.
Taxa se plătește anual, în două rate egale: până în 31 martie pentru lunile ianuarie-iunie și până în 30 septembrie pentru lunile iulie-decembrie.
Detalii, AICI!
Impozitele, la fel de mari ca anul acesta
Revenind la impozitele pentru anul viitor, acestea nu se mai modifică. Astfel, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru cele nerezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea cotei de 0,6% asupra valorii, care poate fi: valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință; valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință; valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii cinci ani anteriori anului de referință.
Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile, iar pentru cele nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii.
Rămâne majorat impozitul/taxa pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice, în conformitate cu prevederile art. 489 alin. 1 și alin. 2 din Codul Fiscal, cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit stabilită, se arată în documentele PMT. La fel ca și anul trecut.
La fel și pentru mijloacele de transport, în cazul cărora impozitul rămâne majorat cu o cotă adițională de 50% față de nivelul impozitului stabilit, mai scrie în proiectul de hotărâre. Tot ca și anul trecut.
Rămâne la același nivel și taxa pentru servicii de reclamă și publicitate, de 3%, iar impozit pe spectacole nu avem nici anul acesta.
Timișorenii vor beneficia în continuare de scutiri de impozite de 10%, dacă le plătesc cu anticipație, integral, până în 31 martie. Cei care au mașini hibride nu plătesc deloc impozit.
Proiectul de hotărâre poate fi analizat AICI!
Articole pe aceeași temă:
E oficial: impozite mai mari la Timișoara, din 2019. Avem și o taxă specială de căsătorie
Trimite articolul
XDa impozit pe aer nu baga?
PNL Timisoara este cea mai mare mizerie din istoria orasului. Cum facem curantia acestei mizerii?
da impozit pentru poluare de ce nu baga? Zilnic trec masini fara ITP ultimele rable care intuneca tot aerul din jur.
Sa-ti iei bani de medicamente si sicriu tie si famigliei, Lae!!!