Vă reamintim, săptămâna trecută, reprezentanții Teatrului German de Stat din Timișoara au anunțat că instituția culturală a rămas fără director la sfârșitul lunii octombrie. Municipalitatea nu a încheiat un nou contract de management după evaluarea care se face an de an. Lucian Vărșăndan a luat nota 9,88 la evaluare, urmând să depună un nou proiect de management, dar primăria nu l-a mai analizat.
Viceprimarul Dan Diaconu explica atunci că se caută o soluție și că întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură. Diaconu spunea că, din punctul lui de vedere, Teatrul German a crescut enorm în perioada în care a fost condus de Lucian Vărșăndan.
Primarul Nicolae Robu nu este însă de aceeași părere. El spune că Vărșăndan nu mai poate fi numit director la Teatrul German.
„I-am explicat lui Lucian Vărșăndan, care m-a dezamăgit profund acum. L-am lăudat în nenumărate rânduri, a făcut management foarte bun la Teatrul German. M-am bucurat, la un moment, că poate obține un nou mandat, intrând pe o procedură specială, bazată pe faptul că a făcut un management performant și are un plan managerial apreciat. Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane, scoate din lege cerința ca directorul unei astfel de instituții să aibă studii de licență în domeniile 1, 2, 3. Dânsul nu le are… Cine își poate permite să nu respecte legea? Eu nu-mi permit așa ceva, pentru nimeni și nimic în lume, am spus de 1.000 de ori. I-am explicat frumos. Dezamăgirea mea este că, după ce i-am explicat că așa scrie în lege, și scrie neinterpretabil, nu cum este în anumite legi, tot insistă și vine cu hârtii că ei vor protesta. Ce-și închipuie cineva, că dacă protestează, eu încalc legea? Eu cred că suntem oameni cu capul pe umeri și mintea acasă, încât să înțelegem că legea este mai presus de orice”, a explicat Robu.
Legea nu s-a modificat însă, Lucian Vărșăndan ocupând funcția de director al TGST în aceleași condiții ca și până acum. El este absolvent de Litere și de Drept. Robu recunoaște că a fost o problemă în primărie și că șefa de la Serviciul Resurse Umane și-a dat seama abia acum de ce spune legea.
„Rodica Aurelian mi-a sesizat cu întârziere. Are și ea o vină că, pe de o parte, a sesizat cu întârziere, pe de altă parte are încă o vină, că nu a făcut o comunicare scrisă înspre Lucian Vărșăndan. Dânsul se prevalează de asta, că nu a știut. A știut foarte bine. Mie îmi place să văd la oameni și caracter. S-a stopat procedura. Cine vrea să facă ilegalități să facă. Vrei să treci pe roșu? Mai poți, dar dai socoteală. Eu nu trec pe roșu, să fie limpede. Nu mă interesează niciun Vărșăndan și nimeni, pentru mine legea este sfântă. Vreau să fim foarte clari. Ei nu înțeleg un lucru elementar, dacă cineva a greșit la un moment dat, trebuie să persistăm în greșeală sau trebuie să vedem, stai puțin, că legea prevede altceva?”, mai spune Robu.
Primarul Timișoarei spune totuși că nu a găsit un vinovat pentru această situație și că i-a cerut fostului director o recomandare pentru un înlocuitor, dar acesta ar fi refuzat.
„E o încurcătură destul de urâtă. Mie nu-mi plac oamenii care se victimizează. Îl chem la mine (n.r. pe Lucian Vărșăndan) și îi propun să-i deleg prerogative de director, dar nu vrea, pentru că spune că vrea să meargă în instanță și asta l-ar încurca. Atunci i-am cerut să-mi recomande pe cineva în Teatrul German, de încredere, care să facă treabă bună. Mi-a spus că nu-mi recomandă pe nimeni. Nu vă supărați, din clipa aceea i-am spus «La revedere», eu nu-mi pierd vremea cu un om cu un asemenea caracter. Dincolo de capacitatea lui managerială”, a conchis edilul-șef.
Potrivit lui Robu, în curând va fi numit un director interimar la Teatrul German de Stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!