Acțiunea spectacolului se petrece într-o gară situată într-un mic oraș de graniță din Europa. Cu ultimul tren ce oprește înainte ca gara să se închidă din cauza faptului că a devenit inutilă, ajung în oraș Morocco, un mic traficant de produse de lux, și doi refugiați – Sava și Katia – în căutare de adăpost și de siguranță. Adele, o localnică angajată a gării, fascinată de libertatea refugiaților, și-ar dori să exploreze lumea la fel ca ei.
„Europa” este o poveste de dragoste ce prinde contur, iar textul dramatic se construiește pe tragedia lipsei de orizont și a dorințelor neîmplinite, dar și pe dezvăluirea stereotipurilor legate de imaginea refugiatului.
David Greig tratează tema complexă a granițelor fluide și a identităților schimbătoare, conferind o calitate dramatică deosebit de convingătoare puternicului simbol reprezentat de stația goală și de trenurile care trec în viteză prin ea. Europa înfățișează oameni aflați mereu, fizic și emoțional, în mișcare, unii dintre ei dureros ancorați în certitudinile trecutului, alții străduindu-se să pornească spre noi destinații. Europa este o piesă ce abordează teme universale și în același timp străbătută de accente intime.
„Având în vedere situațiile din Ucraina și din Orientul Mijlociu, care au generat crize umanitare și au forțat sute de mii de oameni să devină refugiați, Teatrul German a decis să reia spectacolul «Europa», de David Greig, regizat de Alexandru Mihăescu. Producția reconstituie cu multă veridicitate traseul emoțional și psihologic al celor care fug din calea războiului, cât și conflictele sociale și politice prin care trec toți cei care sunt forțați să lase în urmă siguranța locurilor cunoscute și să își refacă viața departe de casă și de cei dragi. Considerăm că este important ca publicul TGST să rămână în contact, prin spectacolele pe care le producem, cu realitatea vremurilor în care trăim – filtrate prin experiența și judecata regizorilor cu care lucrăm, și a echipei artistice, care își asumă astfel rolul pe care trebuie teatrul trebuie să îl aibă în comunitate – (și) acela de a genera o perspectivă limpede și echilibrată asupra evenimentelor contemporane”, au transmis reprezentanții instituției culturale.
Din distribuție fac parte actorii: Franz Kattesch, Ioana Iacob, Silvia Török, Rareș Hontzu, Harald Weisz, Daniela Török, Radu Brănici și Richard Hladik.
Decorul și costumele: Ioana Popescu; machiaj: Bojita Ilici; Light Design: Lucian Moga (invitat); Sound Design: Uțu Pascu (invitat); asistență de regie: Oana Vidoni și regie tehnică: Ovidiu Radu.
Bilete se găsesc AICI sau la agenția de bilete TGST de pe str. Alba Iulia nr. 2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!