Printre cei care au participat la evenimentul de luni s-a numărat şi Gabriela Nicola, o tânără cu dizabilităţi care face tenis de masă de performanţă. Ea a participat la numeroase competiţii în ţară şi în străinătate şi s-a întors acasă cu două medalii de bronz din Iordania şi două medalii de argint din Costa Rica, la dublu şi individual, anul acesta. Ca orice sportiv, Gabriela munceşte extrem de mult, mai ales că se pregăteşte pentru Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012. Tânără legitimată la Clubul Sportiv Maraton 93 din Lugoj face tenis de masă de 11 ani. Gabriela Nicola şi-a prezentat luni diplomele, cupele şi medaliile în faţa Primăriei Timişoara şi a jucat tenis de masă alături de alte persoane cu handicap fizic.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă. Pe lângă persoanele cu mobilitate redusă, cu handicap locomotor, de activităţile sportive s-au bucurat şi persoanele cu dizabilităţi intelectuale de la Fundaţia Pentru Voi. Unele persoane au aruncat cu mingea la un panou de baschet montat pe unul dintre semafoarele din intersecţia de la primărie, altele au jucat şah sau tenis de masă, s-au întrecut cu scaunele cu rotile, alături de viceprimarul Adrian Orza, acesta din urmă pe bicicletă, ori au participat la alte activităţi împreună.
„Astăzi s-a vorbit de două lucruri, de mobilitate şi de nevoi speciale. Chair zilele trecute am citit un material despre fotbalistul Mihai Neşu, un om tânăr care este imobilizat la pat de la gât în jos în urma unui accident. Cred că este un articol pe care ar trebui să îl citească toţi cei care cred că au avut de suferit în viaţă. Şi cred că ar trebui să ne respectăm reciproc indiferent de gradul de mobilitate, de capacitatea de mişcare”, a afirmat viceprimarul Adrian Orza.
La evenimentul de luni au participat reprezentanţi şi beneficiari ai Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Locomotor, ai Fundaţiei Motivation, ai Serviciului pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, ai Fundaţiei Pentru Voi şi ai Clubului Sportiv Dumbrăviţa.
Singurii nemulţumiţi de decizia primăriei de a închide circulaţia pe bulevardul C.D. Loga, în faţa sediului instituţiei, au fost şoferii care au trecut luni după-amiază prin zona centrală. Unii dintre ei au claxonat secunde în şir nervoşi că trebuie să stea la cozi în trafic şi să ocolească porţiunea de drum închisă circulaţiei.
Transport pentru persoanele de handicap locomotor
La Timişoara, persoanele cu handicap locomotor grav beneficiază de un serviciu de transport adaptat, pus la dispoziţie de primărie, prin Serviciul pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, şi RATT. Sunt transportate de acasă în locurile unde doresc să meargă – de exemplu la medic, la centrele de recuperare, la cumpărături, la şcoală, la serviciu sau la biserică – cu microbuze speciale, adaptate cu rampe pentru cărucioare rulante. Transportul este asigurat gratuit, pe baza unei programări telefonice, pentru persoanele care au domiciliul în Timisoara.
Cei care doresc să aibă acces la acest serviciu se pot adresa Serviciului de Protecţie a Persoanelor cu Handicap la telefon 0256/ 205.465 pentru a fi luați în evidenţă.
Persoanele cu dizabilităţi locomotorii care au nevoie de un scaun special pentru a se deplasa au la dispoziţie şi un număr de telefon dedicat unde pot primi informaţii, 0800.030.668 – telefonul utilizatorului de scaun rulant, o linie gratuită care poate fi apelată de luni până vineri între orele 9-16, graţie Fundaţiei Motivation.
Se inchide circulatia in fata primariei: spatiu rezervat persoanelor cu nevoi speciale!
Citiți principiile noastre de moderare aici!