Întrebat de jurnalişti ce părere are despre iniţiativa Primăriei Timişoara de a planta copaci în jurul staţiei de monitorizare a calităţii aerului din Calea Şagului, care transmite date direct Comisiei Europene şi care a înregistrat, doar în acest an, zeci de depăşiri ale valorilor acceptabile de praf în aer, Băcală a răspuns, mai în glumă, mai în serios: „Dacă de acolo se începe o campanie de împădurire sau plantare de pomi în Timişoara, este foarte bine. Deci vedeţi, dacă se doreşte se poate”, a afirmat prefectul judeţului Timiş.
Această staţie de monitorizare a calităţii aerului face parte dintr-o reţea mai amplă de instrumente de măsurare a cantităţii de praf, amplasate în ţară la cererea Comisiei Europene (CE). Din cauza depăşirilor repetate a valorilor acceptabile de praf, CE a ameninţat România cu amenzi de sute de mii de euro pe zi. Reprezentanţii Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului susţin că, din cunoştinţele lor, „tentativa de mascare” a staţiei din Calea Şagului cu arbori este unic în România. Ei aşteaptă un răspuns de la Comisia Europeană care va opina dacă iniţiativa municipalităţii timişorene respectă regulile europene sau nu.
„Nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Mediului, dar ok nu are cum să fie. Probabil că ministerul a informat Comisia Europeană, aceasta este procedura şi se aşteaptă acum un răspuns. Dar acei copaci pot induce modificări ale înregistrărilor. Din cunoştinţele mele, orice modificări care au fost necesare – că s-au efectuat lucrări, că s-a mutat staţia sau a fost întreruptă provizoriu – toate s-au făcut cu avizarea prealabilă a Comisiei Europene. Nu cred că s-a mai întâmplat o astfel de tentativă de mascare a realităţii altundeva în ţară, pentru că despre asta este vorba, o mascare a realităţii”, a afirmat directorul ARPM Timişoara, Gabriela Lambrino.
Primaria Timisoara, suspectata ca masluieste indicatorii de poluare
Poluarea din Timisoara duce la amenzi din partea Comisiei Europene
Citiți principiile noastre de moderare aici!