„Eu astăzi vreau să fiu un Leu…să fiu puternic şi fioros ca să pot speria boala pe care o am; să nu mai plâng când medicii mă înţeapă mereu şi să mă pot juca fără să am tot timpul lângă mine un stâlp de fier de care e agăţat medicamentul meu”. Sunt dorinţele fiecărui copil internat pentru mult timp în spital, gânduri pe care nu ştie să le exprime în cuvinte la patru, cinci sau şase ani, dar care le poţi citi în ochii lui. Sau în desenele şi jocurile pe care le propun acestor micuţi specialiştii timişoreni în art-terapie.
„În această lună am demarat un program care va dura un an, timp în care, de două ori pe săptămână, vom fi în sala de jocuri a Clinicii de onco-hematologie a Spitalului de Copii Louis Ţurcanu, acolo unde se află internaţi copii cu boli grave, boli care îi ţin atât pe ei cât şi pe părinţii lor săptămâni în şir în saloanele de spital. E o suferinţă pentru toţi şi noi îi ajutăm să depăşească momentele de boală şi spitalizare. Acolo unde nici copiii bolnavi şi nici părinţii lor nu pot controla lucrurile, în spital, noi venim cu acest instrument de terapie ne-medical, ajutăm psihicul să favorizeze vindecare”, spune Manuela Borlea, preşedinte al Organizaţiei Terapia prin Artă Timişoara.
Practic, specialiştii organizaţiei pun la dispoziţia copiilor obiecte pentru desen şi pictură sau teatrul de păpuşi, astfel încât, prin joc, ei să exprime ceea ce nu pot în cuvinte. „Este un mecanism numit proiecţie, prin care exteriorizăm ceea ce nu exprimăm direct. Art- terapia e un mijloc ce îl ajută pe copil să se deschidă. El nu îşi poate identifica emoţiile pe care le are. Când îi pui în mână unui copil o păpuşă, de exemplu, el nu vorbeşte de el, ci de sentimentele păpuşii. Îşi poate exprima astfel teama, durerea sau bucuria”, explică Tina Maxim-Guga, psiholog în cadrul organizaţiei Terapia prin Artă. Ideea unui astfel de program s-a născut în urmă cu peste zece ani şi, cu sprijin financiar din partea unor instituţii sau al unor persoane sufletiste, el s-a mai derulat în spitalul timişorean.
„Copiii internaţi ştiu ziua şi ora când merg la ei şi mă aşteaptă în faţa uşii de la sala de jocuri, unii cu perfuziile după ei, bucuroşi că se vor juca cu păpuşile şi mă anunţă încă din uşă: eu astăzi vreau să fiu Leu”, spune Sala Bogdana, actor păpuşar în cadrul organizaţiei.
Programul de terapie prin artă derulat pe parcursul acestui an în Spitalul Louis Ţurcanu beneficiază de o finanţare nerambursabilă de apropae 20.000 de lei din partea Mol România, prin Fundaţia pentru Comunitate.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!