Consilierii municipali se vor întâlni în mod extraordinar la începutul lunii, nu la sfârşit, ca şi până acum, într-o şedinţă de plen… ordinară. Pe ordinea de zi se află 40 de proiecte, unele dintre ele iniţiate de consilierii municipali, care vor avea impact asupra Timişoarei.
Terase doar în apropierea barurilor
Anul acesta, Primăria Timişoara intenţionează să schimbe regulamentul privind amplasarea teraselor şi să scoată la licitaţie amplasamentele pentru terase din Piaţa Unirii, străzile din Cetate, Piaţa Victoriei şi Piaţa Traian. La această licitaţie vor putea participa însă doar proprietarii de localuri din aceste zone, deoarece edilii Timişoarei vor să introducă în regulament o prevedere care stipulează că terasele pot fi amplasate la maximum 250 de metri de punctul de lucru al firmei care participă la licitaţie.
De asemenea, anul acesta nu vor putea fi amplasate terase pe malurile canalului Bega, până la finalizarea reabilitării acestora. Pe de altă parte, proprietarii de terase din zona centrală trebuie să ştie că ar putea fi obligaţi să le dezafecteze, dacă municipalitatea primeşte fondurile necesare de la Uniunea Europeană pentru a reabilita cartierul Cetate.
O altă prevedere din acest regulament stipulează faptul că la licitaţie nu vor putea participa societăţile care în anii anteriori nu şi-au achitat toate obligaţiile către municipalitate.
Taxă de divorţ la primărie
Contra sumei de 500 de lei, cuplurile vor putea divorţa la primărie. Recent, a fost completat Codul Familiei cu un articol care va grăbi divorţurile, căsătoriile putând fi desfăcute şi la primărie. Dacă în alte oraşe din România această prevedere este deja aplicată, funcţionarii Primăriei Timişoara au aşteptat timp de aproape o lună normele metodologice de aplicare a noii legi. Între timp, ei s-au gândit şi la o taxă pentru cei care vor să divorţeze mai uşor: 500 de lei. Funcţionarii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor motivează această taxă prin faptul că toate cuplurile care divorţează trebuie trecute într-un registru nou, tipărirea acestuia, precum şi a certificatelor de divorţ implicând costuri suplimentare. Aleşii vor stabili dacă va fi aprobată sau nu instituirea acestei noi taxe, de divorţ.
Pieţele, scoase la licitaţie
Mai mulţi consilieri municipali propun ca pieţele din Timişoara să fie scoase la licitaţie şi concesionate unor operatori privaţi, iar fondurile obţinute astfel să fie folosite pentru reabilitarea termică a şcolilor. Dacă acest proiect va trece de votul Consiliului Local Timişoara, primele pieţe care ar putea fi concesionate ar putea fi cele din Bălcescu, Soarelui şi Freidorf.
Lupta cu praful ajunge în plenul CL Timişoara
Tot din partea consilierilor municipali vine şi o propunere legată de reducerea cantităţii de praf din Timişoara. Aceştia propun ca pentru deszăpezire să fie folosite doar substanţe care nu conţin pulberi, iar zonele verzi din apropierea carosabilului să conţină pietriş, şi nu pământ. Ultima parte a propunerii lor este considerată prea costisitoare de conducerea Primăriei Timişoara, deşi, printr-un plan depus la Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Timişoara, municipalitatea propune un plan de un milion de euro pentru combaterea prafului din oraş, în acesta regăsindu-se şi achiziţia a cinci aspiratoare industriale în valoare de 70.000 de euro bucata.
Alte proiecte de hotărâre de interes care vor fi supuse spre aprobare în plen vizează aprobarea criteriilor de performanţă pentru conducerea Poliţiei Locale, convocarea Adunării Generale a Acţionarilor societăţii Administrarea Domeniului Public, pentru dicutarea problemei parcărilor în Timişoara, realocarea a 3,7 milioane de euro ce urmau să fie investiţi pentru reabilitarea Parcului Poporului şi extinderea canalizării în Ciarda Roşie pentru retehnologizarea sistemului de termoficare din oraş şi reabilitarea străzii Iancu Văcărescu.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!